Névadó életrajza

Sándor János Hangversenybérlet

Bérlet leírás: 

Sándor JánosA Győri Filharmonikus Zenekar legújabb bérletsorozata az együttes alapító karnagyáról Sándor Jánosról kapta a nevét. Sándor János 1961-től 1975-ig zenekarunk első karmestere volt. A sorozatban négy hangverseny szerepel.

Névadó életrajza: 

Sándor JánosSándor János (1933-2010) a Liszt Ferenc Zeneakadémián végzett kitűnő eredménnyel, még diákként harmadik helyezést ért el a Besanconi Nemzetközi Karmesterversenyen. 1961-75-ig a Győri Filharmonikus Zenekar első karmestere volt, miközben a Pécsi Opera zeneigazgatójaként is dolgozott. 1975-ben a Magyar Állami Operaház karmesterének nevezték ki, 1986 és 1989 között pedig a Színház- és Filmművészeti Főiskola Zenei Tanszékét vezette.

Magyarország vezető zenekarait dirigálta, de vendégkarmesterként több mint húsz ország együtteseit vezényelte. Pályája során rendszeresen foglalkozott fiatalokkal, a Jeunesses Musicales Hungary alapító tagjaként a pécsi Jeunesses Musicales nemzetközi zenekari táborában csakúgy, mint az Alberta-beli Banffban megrendezett Kanadai Ifjúsági Zenekarok Fesztiváljain, de svájci és skóciai Ifjúsági Zenekari Fesztiválokra is hívták vendégkarmesternek.

1991 óta élt Kanadában, ahol a Victoriai Szimfonikus Zenekar, a CBC Vancouveri Zenekara, az Edmontoni Szimfonikusok, a Victoriai Nemzetközi Fesztiválzenekar, a Victoriai Várpsi Zenekar ás a San Diego-i Sonor Együttes vendégkarmestereként dolgozott. 1995 tavaszán vezényelte első alkalommal a Victoriai Ifjúsági Zenekart, majd szeptemberben a Victoriai Egyetem művészeként, az egyetem zenekarának és kórusának igazgatója és karmestere lett, 1998-ban pedig a Victoriai Ifjúsági Zenekar zeneigazgatójának nevezték ki.

Több mint harminc lemez fűződik a nevéhez, Bartók Csodálatos Mandarinja, Táncszvitje, és Magyar parasztdalok felvétele a Bartók teljes sorozat része, a lemezt a Hi-Fi News magazin az év öt legjobb felvétele közé választotta, de a Grand Prix Nationale du Disque Arthur Honegger-díját is elnyerte. Itthon Liszt-díjjal és Érdemes művészi címmel tüntették ki.

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Nemzeti Filharmonikusok

2016. október 13., csütörtök, 19:00
Richter Terem, Győr

Műsor:

Liszt F.: Les Préludes, S 97
E. Grieg: a-moll zongoraverseny, op. 16
Bartók B.: Concerto zenekarra, Sz. 116, BB127


Zenél: Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Kocsis Zoltán
Közreműködik: Váradi László - zongora

Tovább

Ramón Vargas

Miklósa - Vargas

2017. január 29., vasárnap, 19:00
Egyetemi Csarnok, Győr

Miklósa Erika és Ramón Vargas áriaestje

Zenél: Győri Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Srboljub Dinić

Tovább

Eva Mei

Bel Canto

2017. március 3., péntek, 19:00
Richter Terem, Győr

Műsor:

Operaáriák, - nyitányok, - közjátékok

Zenél: Győri Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Gerard Korsten
Közreműködik: Eva Mei - szoprán

Tovább

Zarathustra

Zarathustra

2017. május 11., csütörtök, 19:00
Richter Terem, Győr

Műsor:

Dohnányi E.: Szimfonikus percek, op. 36
Burkali T.: Klarinétverseny
R. Strauss: Imigyen szóla Zarathustra, op.30

Zenél: Győri Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Hamar Zsolt
Közreműködik: Varga Gábor - klarinét

Tovább

Vissza