Biography

János Sándor Abonnement

Bérlet leírás: 

Sándor JánosDiese Serie wurde von dem ehemaligen Chefdirigenten des Győrer Philharmonischen Orchesters János Sándor benannt. Er leitete das Orchester von 1961 bis 1975.
Die Aboserie bietet 4 Konzerte.

Biography: 

Sándor JánosSándor János (1933-2010) a Liszt Ferenc Zeneakadémián végzett kitűnő eredménnyel, még diákként harmadik helyezést ért el a Besanconi Nemzetközi Karmesterversenyen. 1961-75-ig a Győri Filharmonikus Zenekar első karmestere volt, miközben a Pécsi Opera zeneigazgatójaként is dolgozott. 1975-ben a Magyar Állami Operaház karmesterének nevezték ki, 1986 és 1989 között pedig a Színház- és Filmművészeti Főiskola Zenei Tanszékét vezette.

Magyarország vezető zenekarait dirigálta, de vendégkarmesterként több mint húsz ország együtteseit vezényelte. Pályája során rendszeresen foglalkozott fiatalokkal, a Jeunesses Musicales Hungary alapító tagjaként a pécsi Jeunesses Musicales nemzetközi zenekari táborában csakúgy, mint az Alberta-beli Banffban megrendezett Kanadai Ifjúsági Zenekarok Fesztiváljain, de svájci és skóciai Ifjúsági Zenekari Fesztiválokra is hívták vendégkarmesternek.

1991 óta élt Kanadában, ahol a Victoriai Szimfonikus Zenekar, a CBC Vancouveri Zenekara, az Edmontoni Szimfonikusok, a Victoriai Nemzetközi Fesztiválzenekar, a Victoriai Várpsi Zenekar ás a San Diego-i Sonor Együttes vendégkarmestereként dolgozott. 1995 tavaszán vezényelte első alkalommal a Victoriai Ifjúsági Zenekart, majd szeptemberben a Victoriai Egyetem művészeként, az egyetem zenekarának és kórusának igazgatója és karmestere lett, 1998-ban pedig a Victoriai Ifjúsági Zenekar zeneigazgatójának nevezték ki.

Több mint harminc lemez fűződik a nevéhez, Bartók Csodálatos Mandarinja, Táncszvitje, és Magyar parasztdalok felvétele a Bartók teljes sorozat része, a lemezt a Hi-Fi News magazin az év öt legjobb felvétele közé választotta, de a Grand Prix Nationale du Disque Arthur Honegger-díját is elnyerte. Itthon Liszt-díjjal és Érdemes művészi címmel tüntették ki.

AMADEUS LIVE

Dienstag, 31 August, 2021 - 18:00
GYŐR UNIVERSITÄTS-SPORTHALLE

Neuer Termin: 31. August 2021
/Ersatztermin für 26. März 2020, 18 Uhr/

Programm:

Miloš Forman: Amadeus

Der mit 8 Oscars ausgezeichneten Film mit Sinfonieorchester, Original mit ungarischen Untertiteln, in zwei Teilen.

Weiter

Petruschka

Freitag, 12 November, 2021 - 19:00
Richter Saal, Győr

Programm:

M. Mussorgski: Eine Nacht auf dem kahlen Berge 
P. I. Tschaikowski: Rokoko-Variationen A-Dur für Violoncello und Orchester op. 33  
I. Strawinsky: Petruschka (1947) 

Weiter

Zurück