The King’s Singers

Életműrajz – 2013 március
David Hurley – kontratenor
Timothy Wayne_Wright – kontratenor
Paul Phoenix –tenor
Christopher Bruerton - bariton
Christopher Gabbitas – bariton
Jonathan Howard – basszus

  A világ egyik legünnepeltebb énekegyüttese, a King’s Singers naptára sűrűn tele van koncertfellépésekkel, lemezfelvételekkel, médiaszereplésekkel, népművelői-ismeretterjesztői munkákkal, melyek behálózzák az egész világot. Fiatal és már ismert, befutott zeneszerzők műveit viszik sikerre, Tomkinstól Takemitsuig, Bachtól Bubléig. Előadásmódjuk azonnal felismerhető tökéletes tisztaságukról, együtthangzásukról, szövegérthetőségükről, időzítésükről. Ezen kívül az együttes tagjai a legmagasabb szintű, ragyogó angol humorral megáldott szórakoztatók is.
 
A 2012-13-as koncertszezonban a King’s Singers a világ olyan híres termeiben lép fel, mint például a Carnegie Hall, a Királyi Egyetemi Kápolna és a Drezdai Frauenkirche. Turnéjuk alatt megfordulnak majd Dél-Amerikában, Franciaországban, Németországban, Lengyelországban, Belgiumban, Hollandiában, az USA-ban, Kanadában, Oroszországban, Olaszországban, Svájcban, Dániában és Finnországban.

The King's Singers_in song
      
Több mint 150 lemezfelvételükkel a King’s Singers minden jelentősebb kritikai elismerést, díjat begyűjtött már, pl. 2009-ben a Grammy-díjat a Signum kiadóval felvett „Simple Gifts” (Egyszerű ajándékok) című stúdióalbumukért. Az együttes új énekművek iránti mély elkötelezettségét bizonyítja az a több mint 200 mű, amit az ő felkérésükre komponáltak olyan kiváló kortárs szerzők, mint Richard Rodney Bennett,  Berio, Maxwell Davis, Ligeti, Lukaszewski, Penderecki, Rutter, Takemitsu, Tavener. „High Flight” ( Magas repülés) című albumukon az együttes megbízásából készült művek szerepelnek Eric Whitacre és Bob Chilcott tollából. A felvétel az Egyesült Államokban a hírneves Concordia Egyetemi Kórus közreműködésével készült, és a Signum kiadó gondozásában jelent meg 2011 őszén. További, mostanában megjelent kiadványaik között szerepel egy „Swimming over London” (Úszva Londonon át) című album, melyen az együttes kedvenc számait új dalokkal és átiratokkal egészíti ki; világpremierként megtalálható rajta  Pachelbel „Music for Vespers” (Estvéli muzsika) című, Charvar Agréable közreműködésével felvett műve is. Az elmúlt évek termése egy karácsonyi DVD is 2011 decemberéből.

  A King’s Singers-nek egészen különleges TV-fellépései voltak az évtizedek során. Az egyik kedvenc ezek közül a Téli Olimpián a Mormon Tabernacle Kórussal felvett szereplésük volt, de e kórus 2008-as karácsonyi, a PBS által közvetített koncertjén is énekeltek, amit 80 000 ember látott élőben, és ami DVD-n is megjelent. A szintén DVD-n is megjelent, Londoni Royal Albert Hall-ban tartott 2008-as BBC Prom-koncert 2010 januárjában a Midem Nemzetközi Klasszikus Díjat nyerte el, valamint a BBC reggeli műsoraiban is gyakran tűntek fel a „Songs of Praise” (A dicséret dalai) című adásban.

  A világszerte tartott teltházas koncertjeiken túl a King’s Singers számos mesterkurzuson vállal gyakorta részvételt, valamint a Hal Leonard kiadó gondozásában egészen elképesztő mennyiségű, több mint kétmillió publikációjuk forog közkézen. Átirataikat és feldolgozásaikat a világ minden pontján éneklik iskolai kórusok, amatőr és hivatásos együttesek is.