Rácz Márton (1973)

A  2001-ben Koppenhágában megrendezett Malko Nemzetközi Karmesterverseny Talent Prize különdíjának és a 2007-ben Budapesten megrendezett Kálmán Imre Nemzetközi Operett Karmesterverseny I. díjának elnyerése óta méltán tartják a fiatal magyar karmester-generáció egyik legszínesebb egyéniségének.

Karmesteri tevékenysége a barokk zene korhű hangszeres előadásától kortárs művek bemutatásáig terjed. Repertoárján egyaránt megtalálhatóak az opera-, az operett- és a musical-irodalom remekművei. Nevéhez kötődik több Broadway musical (Szépség és a Szörnyeteg, A vörös pimpernel, Jekyll és Hyde...) magyarországi bemutatása.

A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Bozay Attila és Petrovics Emil vezetésével zeneszerzést tanult, majd 1997-ben Lukács Ervin tanítványaként szerzett karmesteri diplomát. 1991 és 2004 között Eötvös Péter kortárs és XX. századi zene workshopjain, valamint Jurij Szimonov mesterkurzusain képezte tovább magát. 1999-ben a Magyar Állami Eötvös-ösztöndíjjal a milánói Scalában és a római Teatro dell'Operában vizitált.

2005 májusában kinevezték a Műemlékek Állami Gondnokságának (ma: Műemlékek Nemzeti Gondnoksága) zenei intendánsává és a fertődi Esterházy-kastély (Eszterháza) nyári koncertsorozatának művészeti vezetőjévé. 2001 decembere óta a szolnoki Szigligeti Színház zeneigazgatója, valamint a a Budapesti Operett és Musical Színház, a Musical Színház, és jelentős vidéki, zenés színházak (Miskolc, Debrecen, Győr, Szeged) meghívott vendégkarmestere.

Művészeti vezetője az általa 1994-ben alapított Ensemble Philippe régizene-együttesnek, amely házigazdája az 1998 óta évente megrendezett, budapesti Holland-Magyar Régizene Fesztiválnak, amely 2002-től a Nemzetközi Régizene Hetek nevet viseli. E fesztiválon az európai hírű magyar régizenészeken kívül többek között olyan kiválóságok léptek fel, mint Gustav Leonhardt, Bob Asperen, Lucy van Dael, Wieland Kuijken és Jaques van Oortmersen.

A világhírű magyar szólisták (Tokody Ilona, Bándi János, Kiss B. Attila, Kovács István, Zádori Mária, Várdai István, Kelemen Barnabás, Zempléni Szabolcs, Kokas Katalin, Szilasi Alex etc.) mellett olyan külföldi sztárok partnere volt, mint Xavier de Maistre hárfaművész és a rockzene egyik atyja, Jon Lord.

Frank Wildhorn Jekyll & Hyde című musicaljéből készített felvétele 2002-ben a német Das Musical című szaklap Hónap CD-lemeze kitüntetését nyerte el, 2003-ban pedig Johannes Matthias Sperger kürtversenyeiből készült 1st recording CD-lemeze Supersonic Award-ot nyert Luxemburgban.

 

Rácz Márton