Névadó életrajza

Flesch Károly Hangversenybérlet

Bérlet leírás: 

Flesch KárolyA kamarazene gyöngyszemei - Igazi csemegék a Győri Filharmonikus Zenekartól

Különleges élményben lehet részük azoknak, akik a Flesch Károly bérletsorozat hangversenyeit választják. A Győri Filharmonikus Zenekar az öt bérletes előadásra olyan műsort állított össze, amelyre minden ínyenc zenebarát felkapja a fejét. A hangversenyek során minden alaklommal felcsendül egy klasszikus darab, valamint egy 20. századi magyar komponista műve is. A koncerteket különlegessé teszi még, hogy vasárnaponként 16 órától csendülnek fel a muzsika hangjai, mintegy 1 óra időtartamban az Egyetemi Hangversenyterem (volt Zsinagóga) falai közt. Az oldott hangulatról Berkes Kálmán művészeti vezető gondoskodik, aki szokásához híven humoros történetekkel tarkítva mesél az aktuális művekről.

A kamarakoncertek kitűnő lehetőséget jelentenek a fejlődésre úgy egyénileg, mint a zenekar szempontjából, ezért a Győri Filharmonikus Zenekar minél több művészének szeretne bemutatkozási lehetőséget nyújtani a kamarakoncertek során.

Névadó életrajza: 

Flesch Károly (1873-1944)

Flesch KárolyA világhírű hegedűművész, zenetanár tehetségét először két zeneoktatója, Schöll Mihály és Kern Károly ismerte fel. 1886-tól Bécsben tanult, a Levi Konzervatóriumban, majd 9 évvel később sikeres koncertet adott szülőfalujában Mosonban és Magyaróváron.

Tanulmányait Párizsban, a Conservatoirenban fejezte be 1904-ben. Rövid bukaresti kitérő után az Amszterdami Konzervatórium tanára lett, később Berlinbe költözött. Európa-szerte adott koncerteket. Az 1920-as években a Berlini Zeneakadémia tanára lett. Legjelentősebb zenepedagógiai művét, a kétkötetes a Hegedűjáték művészete címűt 1923 és 1928 között írta. Számos kiváló tanítványa volt, de az erősödő antiszemitizmus miatt Angliába ment. Magyarországon utoljára 1942-ben járt, amikor nagy sikerű koncertet adott a Városi Színházban. Dohnányi segítségével a Luzerni Konzervatórium tanára lett, itt is halt meg.

Flesch KárolyA II. világháború alatt Budapesten időzött, hogy előkészítse Bach két hegedűversenyének új kiadását Weiner Leóval együtt.

A világhírű hegedűművész és zenepedagógus emlékére Mosonmagyaróváron 1985 óta kétévente hegedűversenyt rendeznek fiatal tehetségek részvételével. 1994-ben halálának 50. évfordulóján a szülőváros hazahozatta hamvait, és az izraelita temetőben helyezte el. Emlékét a szülői házon 1983 óta Rieger Tibor domborműve, a Flesch Károly Kulturális Központ és egy lakótelep neve őrzi.


 

Vissza