Névadó életrajza

Flesch Károly Hangversenybérlet

Bérlet leírás: 

Flesch KárolyA kamarazene gyöngyszemei - Igazi csemegék a Győri Filharmonikus Zenekartól

Különleges élményben lehet részük azoknak, akik a Flesch Károly bérletsorozat hangversenyeit választják. A Győri Filharmonikus Zenekar az öt bérletes előadásra olyan műsort állított össze, amelyre minden ínyenc zenebarát felkapja a fejét. A hangversenyek során minden alaklommal felcsendül egy klasszikus darab, valamint egy 20. századi magyar komponista műve is. A koncerteket különlegessé teszi még, hogy vasárnaponként 16 órától csendülnek fel a muzsika hangjai, mintegy 1 óra időtartamban az Egyetemi Hangversenyterem (volt Zsinagóga) falai közt. Az oldott hangulatról Berkes Kálmán művészeti vezető gondoskodik, aki szokásához híven humoros történetekkel tarkítva mesél az aktuális művekről.

A kamarakoncertek kitűnő lehetőséget jelentenek a fejlődésre úgy egyénileg, mint a zenekar szempontjából, ezért a Győri Filharmonikus Zenekar minél több művészének szeretne bemutatkozási lehetőséget nyújtani a kamarakoncertek során.

Névadó életrajza: 

Flesch Károly (1873-1944)

Flesch KárolyA világhírű hegedűművész, zenetanár tehetségét először két zeneoktatója, Schöll Mihály és Kern Károly ismerte fel. 1886-tól Bécsben tanult, a Levi Konzervatóriumban, majd 9 évvel később sikeres koncertet adott szülőfalujában Mosonban és Magyaróváron.

Tanulmányait Párizsban, a Conservatoirenban fejezte be 1904-ben. Rövid bukaresti kitérő után az Amszterdami Konzervatórium tanára lett, később Berlinbe költözött. Európa-szerte adott koncerteket. Az 1920-as években a Berlini Zeneakadémia tanára lett. Legjelentősebb zenepedagógiai művét, a kétkötetes a Hegedűjáték művészete címűt 1923 és 1928 között írta. Számos kiváló tanítványa volt, de az erősödő antiszemitizmus miatt Angliába ment. Magyarországon utoljára 1942-ben járt, amikor nagy sikerű koncertet adott a Városi Színházban. Dohnányi segítségével a Luzerni Konzervatórium tanára lett, itt is halt meg.

Flesch KárolyA II. világháború alatt Budapesten időzött, hogy előkészítse Bach két hegedűversenyének új kiadását Weiner Leóval együtt.

A világhírű hegedűművész és zenepedagógus emlékére Mosonmagyaróváron 1985 óta kétévente hegedűversenyt rendeznek fiatal tehetségek részvételével. 1994-ben halálának 50. évfordulóján a szülőváros hazahozatta hamvait, és az izraelita temetőben helyezte el. Emlékét a szülői házon 1983 óta Rieger Tibor domborműve, a Flesch Károly Kulturális Központ és egy lakótelep neve őrzi.


 

Fúvósegyüttes

2020. november 22., vasárnap, 16:00
Egyetemi Hangversenyterem, Győr

A Győr+ Rádióban vasárnap 16 órától!

Műsor:

F. Krommer: 6 induló
L. Koželuch: Harmonie in F
F. Schubert: Menüett és Finálé
F. Mendelssohn-Bartholdy: Nocturne for Winds
J. Françaix: Le gay Paris        

Tovább

Vonósok

2021. január 10., vasárnap, 16:00
Egyetemi Hangversenyterem, Győr

A GYFZ Soundcloud csatornáján!

Műsor:

F. Schubert: g-moll vonósnégyes, No. 9, D 173
A. Dvořák: Esz-dúr vonósötös, op. 97

Tovább

Gran Partita

2021. február 14., vasárnap, 16:00
Egyetemi Hangversenyterem, Győr

ELMARAD

A GYFZ Soundcloud csatornáján!

Műsor:

W. A. Mozart: B-dúr szerenád, „Gran Partita”, KV 361

Tovább

Megdicsőült éj

2021. március 28., vasárnap, 16:00
Egyetemi Hangversenyterem, Győr

A GYFZ Soundcloud és YouTube csatornáján!

Műsor:

W. A. Mozart: C-dúr vonósötös, KV 515
A. Schönberg: Verklärte Nacht, op. 4

Tovább

Bécs - Párizs

2021. május 16., vasárnap, 16:00
Egyetemi Hangversenyterem, Győr

A GYFZ Soundcloud csatornáján!

Műsor:

L. van Beethoven: A-dúr vonósnégyes, op. 18, No. 5
C. Debussy: Szonáta fuvolára, brácsára és hárfára
M. Ravel: Bevezetés és Allegro

Tovább

Vissza