A GyFZ bemutatja: X. Európai Klarinétfesztivál Győrben

2021. augusztus 13., péntek, 13:20

Három év után ismét Győrött rendezik meg az Európai Klarinétfesztivált, sorrendben a tizediket augusztus 24-27 között.

A fesztivál művészeti vezetője, Varga Gábor elmondta, a pandémia kitörése óta ez az első olyan nemzetközi fesztivál, mely hazai bemutatkozási lehetőséget kínál a világhírű művészeknek. A fesztivál rangját mi sem jelzi jobban, minthogy idén olyan világsztár fogadta el a meghívást, mint Michael Collins. „A zenészekben óriási a vágy, hogy élőben, közönség előtt játszhassanak végre, hogy újra átéljék az igazi, lüktető fesztiválhangulatot, művésztársaikkal találkozhassanak.

A győri rendezés több dolognak is köszönhető, egyrészt nagyon szerencsés az időzítés, másrészt hazánk sikeres járványügyi védekezése ezt lehetővé teszi. Sajnos a világban a még mindig fennálló utazási nehézségek miatt kevesebb országból tudtak eleget tenni meghívásunknak, mint ahogy előzetesen számítottunk rá. Érkeznek azonban művészek az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, valamint több más európai országból. Fontos megjegyeznem, hogy a kelet-európia régió most jóval erőteljesebben képviselteti magát” – hangsúlyozza a Varga Gábor, aki nemcsak művészeti vezetője, de fellépője is a X. Európai Klarinétfesztiválnak. 

A Győri Filharmonikus Zenekar hasonlóan, mint három évvel ezelőtt, rezidens zenekara, társszervezője és egyben házigazdája is az európai fesztiválnak. Az eseményen képviselteti magát a győri Széchenyi István Egyetem Művészeti Kara is, bemutatkoznak a klarinét tanszak növendékei. A X. Európai Klarinétfesztivál napi programjait esténként gálakoncertek zárják, újdonság, hogy ezen bemutatkozások helyszínei a Zenélő Udvarok sorozat izgalmas, intim terei lesznek. A nyitóestet a Győr Symphonic Band indítja európai neves művészek közreműködésével Szabó Ferenc vezényletével az Apátúr-házban. Ezt követően már a Hotel Klastrom udvarán hangzik fel a „Hungarian flavour” című koncert a Kossuth-díjas Borbély Mihály, Seres Vilmos és Gera Attila népzenészek előadásában. A Győri Filharmonikusok augusztus 25-én két alkalommal adnak koncertet Bartosz Żurakowski és Rajna Martin dirigálásával,. A társulat vonósnégyese az augusztus 26-ai kamarakoncerteken együtt játszik Eddy Vanoosthuyse, a Brüsszeli Filharmonikus Zenekar egykori első klarinétosával, a világhírű Andrew Marriner, a Londoni Szimfonikus Zenekar egykori első klarinétosával, illetve Antonio Saiote, a Portugál Klarinétiskola megteremtőjével. Az augusztus 27-ei zárónapon bemutatkozik a pápai születésű Kuti László, a Müncheni Filharmonikus Zenekar első klarinétosa, és olyan világsztár lép a győri közönség elé, mint Michael Collins a Győri Filharmonikusok közreműködésével. 

Az idei fesztivál szeretné megszólítani a jubiláló város ünneplő közönségét, túl a térzenei gálakoncerten, flashmobokkal teszik színesebbé az idei X. Európai Klarinétfesztivált.  Emellett továbbra is lehetőséget teremtenek a szakmai bemutatkozásokra, az Egyetemi Hangversenyterembe több neves, hangszergyártó cég is jelen lesz, akik várják az érdeklődő művészeket a legújabb fejlesztéseikkel, újdonságaikkal. 

A X. Európai Klarinétfesztivál programjáról bővebben ITT olvashatnak. 

 

Vissza