A győri filharmonikusok Japánban

2019. szeptember 20., péntek, 09:20

A Győri Filharmonikus Zenekar hamarosan, október 8-án útnak indul, és három hetes turnén vesz részt Japánban, Dél-Koreában és Tajvanon. Legutóbb a felkelő nap országában 2016-ban jártunk, amikor a La Folle Journeé klasszikus zenei fesztiválon mutatkoztunk be Niigatában és Tokióban. Erre a turnénkra kísért el bennünket Meronka Péter, az Oxigen Média programigazgatója, hogy képben és hangban dokumentálja a tíz nap eseményét. Izgalmas beszámolóit sokan követték az interneten keresztül.  


A krónikás, Meronka Péter három évvel ezelőtt azt vállalta - kihasználva a nyolc órás időeltolódást -, hogy nemcsak rögzíti az adott nap eseményeit, de félórás képes beszámolót gyárt belőlük, amit hazai közönségünk, zenekarunk követői késő délután már meg is nézhettek a világhálón.

A jó hangulatú kisfilmek nagy sikert arattak természetesen a turné résztvevői között is, másnap mindig Péter videóiról beszélgettek reggelizés közben. „A kérés az volt, hogy ezekben a kisfilmekben a turné hangulata jöjjön át, mutassam meg azt, hogy egy ilyen külföldi bemutatkozás nem egy nyaralás, hanem kőkemény munka, koncertekkel, próbákkal. Nagy kihívás volt az is, hogy a zenészeknek alkalmazkodni kellett a helyi szokásokhoz, a kétezres termek akusztikájához. Voltak olyan zenészek, akik nem tudták magukkal vinni nagy hangszerekeit, a bőgőt például bérelni kellett, azon pedig más volt a húrtávolság, mint a megszokott” – meséli Meronka Péter.


A három évvel ezelőtt készült felvételeket most újragyúrta, ezeket több részben tűzi műsorára az Oxigen TV, turnénk izgalmas pillanatait természetesen hétről hétre követhetik az interneten is. Már a múlt heti, első részből kiderült a szerkesztő-riporter jó érzékkel szól a laikusokhoz is, hiszen a győri társulat próbáin, sikeres bemutatkozásain túl, szubjektív beszámolójában mutatta meg a japán nagyváros, Niigata érdekességeit, forradalmi újításait, betekinthettünk az ott élők mindennapjaiba. Péter elárulta, a második részben helyszínünk továbbra is Niigata lesz. Szó lesz benne az első nagy koncert fogadtatásáról. Berkes Kálmán vezényletével társulatunk rendhagyó módon ráadást adott, Johann Strauss Éljen a magyar polkája telitalálatnak bizonyult. Kiderült a kisfilmből az is, hogy taps és taps között óriási különbség van, szólistáink, Tanisawa Haruka és Györe Nóra játéka lenyűgözte a fesztivál közönségét.
A 2016-os japán turnénkról szóló heti beszámolót az Oxigen Tv szombaton és vasárnap tűzi műsorára 16.30-kor, ismétlésben 18.30-kor, 20.30-kor és 22.30-kor. Meronka Péter kisfilmjei elérhetőek az alábbi linken is: Japán turné 2016 - a Győri Filharmonikus Zenekarral - 1. rész

Vissza