A házigazda szerepében: dr. Szabó Balázs zenetörténész

2020. december 4., péntek, 13:10

“Megtartva” - a Győri Filharmonikus Zenekar a jelenlegi járványügyi helyzetben is számít hűséges közönségére, minden egyes hangversenyüket rögzítik, majd a zenei hangfelvételt - különböző csatornákon és felületeken - eljuttatják a hallgatósághoz.  A bérletben meghirdetett Fúvósegyüttes, Tűzmadár és Berkes című koncerteket már visszahallgathatják a Győri Filharmonikus Zenekar YouTube és Soundcloud csatornáján dr. Szabó Balázs zenetörténész ismertetőjével.

Emellett tovább folytatódnak a győri rádióközvetítések is. A Kamarazenekari Hangversenybérlet Berkes című programját felvételről sugározza a Győr+ Rádió december 6-án, vasárnap 16 órától. 
Dr. Szabó Balázs zenetörténészt, a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának egyetemi docensét jól ismeri a győri bérletes közönség, mint a 17:18 Hangversenybérlet házigazdáját. Pályafutásának kezdete óta, az elmúlt húsz évben számos kiemelkedő koncertet konferált már hangversenytermekben és templomokban. A 2017-ben életre hívott délutáni, élő hangversenyeken évadról évadra a Győri Filharmonikus Zenekar előadásában felhangzó nagyobb szabású kompozíciók ismertetőjét tartja a zeneszerető közönségnek. „Idestova tíz éve írom már nagy örömmel a zenekar bérletes koncertjeinek műsorfüzetét. Amikor elindult a 17:18 Hangversenybérlet, Fűke Géza igazgató úgy fogalmazott: a kiváló szövegek végre arcot kaptak.”  

COVID-19 - megkezdődött az új időszámítás. A koronavírus-járvány novemberben újra leállította a hazai és nemzetközi koncertéletet, ez azonban nem jelentette azt, hogy ezzel együtt a zenei igény is megszűnt volna a közönség részéről, sőt, még intenzívebben igényli a remekművek üzenetét. A társulati tagok csak úgy, mint a tavaszi karantén időszaka alatt most sem álltak le, a Győri Filharmonikus Zenekar innovatív megoldásaival most is egyből reagált a korlátozásokra. „Megtartva” - ahogy az idei mottó is hirdeti, az együttes gyakorlatilag tovább működik és koncertezik. „A győri zenekar a lehető legjobb utat választotta, megtartja bérletes hangversenyeit, igaz, közönség nélkül. Színvonalban, hangzásban és technikailag is felidézik az élő koncert varázsát, amihez kiválóan illeszkedik tolmácsolásomban a zeneművek ismertetése” - vallja a zenetörténész.
 

Ezzel vissza is tértünk egy klasszikus, sokak által ismert és szeretett műfajhoz. A tapasztalt zenebarátok nyilván fel tudják idézni azt a régmúlt időszakot, amikor többek között Sebestyén János kiváló orgona- és csembalóművész bevezetőjével, ismertetőjével szóltak a hangversenyek élő közvetítései a Zeneakadémiáról. „Ezek nekem mindig nagy élményt jelentettek, e koncerteket a rádión keresztül hallgattam végig. Sebestyén János varázslatosan idézte meg a hangversenyek miliőjét, szinte láttam magam előtt, amikor a zenekari tagok a színpadra léptek, hitelesen adta vissza a közönség reakcióját is” - eleveníti fel dr. Szabó Balázs. 
A Győri Filharmonikus Zenekar méltó módon ünnepelte hivatásossá válásának 50. évfordulóját 2018-ban. Ez alkalomból indította útjára Richter János Hangversenybérletét a Zeneakadémián.  Dr. Szabó Balázs életre szóló élményként említi a társulat jubileumi bemutatkozásait a patinás helyszínen, Sergei Nakariakov trombitaművésszel és Dmitry Masleev zongoraművésszel, mindkét koncertet élőben közvetíthette a rádió hallgatóinak. 

 

Vissza