A Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át Fűke Géza

2021. augusztus 27., péntek, 15:33

Fűke Géza klarinétművész, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója augusztus 20-a alkalmából a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést vehette át prof. dr. Kásler Miklóstól, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezető miniszterétől pénteken a pesti Vigadóban. A köztársasági elnök által adományozott kitüntetéssel a díjazott kiemelkedő hangszeres művészi munkáját, valamint a magyar komolyzenei kultúra hazai és külföldi népszerűsítése érdekében végzett példaértékű tevékenységét ismerték el.  

Fűke Géza 1991-től 2005-ig alapító művésze volt a Győri Klarinétegyüttesnek, 1990-től 2000-ig a kecskeméti Ars Nova Énekegyüttesnek, 2004-től tagja volt a „Bolero Fúvósegyüttes-Győr”- nek. Kamaraművészként tucatnyi hanglemez felvételén működött közre. Művészi munkáját görög, török, francia, német és magyar versenyek első díjaival, nagydíjaival és különdíjaival ismerték el, a világ számos országában Kínától az Egyesült Államokig, Spanyolországtól Norvégiáig mintegy 700 koncerten lépett fel. Számos felvételt készített vele a Magyar Rádió, a Magyar Televízió és a WDR3 Köln. 2008 óta igazgatóként szolgálja a Győri Filharmonikus Zenekart, illetve Győr és hazánk kulturális életének fejlődését.
„A Magyar Érdemrend lovagkeresztjét ugyan nekem dedikálták, de az érdem az közös. A zenekaré, a városé, a közönségé, mindannyiunké - mondja megkeresésünkre a díjazott. - A Győri Filharmonikus Zenekar egy igazi csapat, ebben rejlik az ereje, illetve az egyéni kvalitásokban és a szakmai munka minőségében. A mögöttünk hagyott tizenhárom évben a társulat partner volt abban az építő munkában, amit vezető társaimmal megálmodtunk. Az elmúlt időszak minden napjára büszke vagyok, sikereink minket igazolnak.” 
A Győri Filharmonikus Zenekar munkarendje augusztusban felpörgött, meghirdették új évadukat, várják továbbra is közönségüket a Zenélő udvarok sorozatuk koncertjeire. Az együttes társrendezésében a X. Európai Klarinétfesztivál pénteken zárul, és gőzerővel készülnek az Amadeus Live filmzenei bemutatkozásukra az Egyetemi Csarnokban augusztus 31-én. 
Gratulálunk a díjazottnak! 

 

Vissza