A magyar kultúra napján díjazták Kránitz Imrét 

2021. január 25., hétfő, 07:54
Győr 750

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. A győri önkormányzat hagyományosan minden évben ekkor adja át a „Győr Művészetéért” és a „Győr Közművelődéséért” járó kitüntető címeket, valamint idén posztomusz díjat is kiosztott. Ezenfelül elismerésben részesítette a város kulturális intézményeiben kiemelkedő színvonalon teljesítő munkatársakat.

A járványügyi korlátozások miatt a városi ünnepséget felvételről  követhettük  Győr Város hivatalos facebook oldalán pénteken 17 órától, majd a Győr+ Tv-ben 18 órától.
A Vaskakas Művészeti Központban rögzített eseményen köszöntőt mondott dr. Dézsi Csaba András. A polgármester beszédében méltatta Győr értékeit, és kitért várossá válásunk 750-ik évfordulójára is, mely újabb lehetőséget ad, hogy a győri kultúra még inkább fókuszba kerüljön.
A városvezető a kulturális intézmények járványhelyzetben tanúsított helytállásáról is beszélt. Bezártak a színházak és a kiállítótermek, a győri alkotók azonban nem veszítették el kapcsolatukat a közönségükkel, eljuttatják művészetüket a nagyérdeműhöz. „A győri kultúra él, lüktet, fejlődik. Mi pedig azért dolgozunk, hogy ennek a jelenleg is magas színvonalú kultúrának új lendületet, új lehetőségeket teremtsünk” – fogalmazott, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik nap mint nap a győri kultúráért dolgoznak. A polgármester Rózsavölgyi Lászlóval, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnökével átadta a város kitüntető elismeréseit.
A magyar kultúra napján díjazták Kránitz Imre trombitaművészt, a Győri Filharmonikus  Zenekar munkatársaként nyújtott kiemelkedő színvonalú tevékenységéért.  
Minden szülővárosában, Sopronban kezdődött, ahol nagy hagyományai vannak a fúvós zenének. Nem volt kérdés számára, mely hangszert válassza. “Az ifjúsági zenekarban kezembe nyomták a trombitát, azóta sem engedem el” – fogalmaz az indulásról a díjazott.  Felsőfokú zenei tanulmányait már Győrött végezte, 1987-ben diplomázott trombitatanár szakon. Először 1986-ban kapott lehetőséget, hogy beüljön a Győri Filharmonikus Zenekarba, azóta is tagja a társulatnak. Emellett a Budapesti Fesztiválzenekar trombita szólamában öt évig dolgozhatott kisegítőként, mely nagy élmény volt számára, rengeteget tanulhatott a világhírű karmesterektől és szólistáktól. 
Kránitz Imre több évtizede végzi színvonalas, minőségi munkáját a győri társulatban. A trombitások, a rézfúvósok nemcsak szakmailag, de emberileg is számíthatnak egymásra, összetartanak örömben, bánatban egyaránt. A december végi pihenő után a társulat januári munkarendje már a járvány előtti időszakhoz hasonlatos. A jelenlegi korlátozások mentén a nagyzenekari próbák és a koncertek felvételei kellő adrenalinnal töltik fel a muzsikust, de már nagyon várja a találkozást a közönséggel. 
A díjazottnak szívből gratulál a Győri Filharmonikus Zenekar társulata!  

fotó: Marcali Gábor 

Győr 750

 

 

Vissza