A magyar kultúra napján díjazták Nyéki Ágnest

2022. január 21., péntek, 18:47

A magyar kultúra napját január 22-én 1989 óta ünnepeljük, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc ezen a napon fejezte be a Himnuszt 1823-ban. A győri önkormányzat hagyományosan minden évben ekkor adja át a „Győr Művészetéért” és a „Győr Közművelődéséért” járó kitüntető címeket, illetve  elismerésben részesíti a város kulturális intézményeiben kiemelkedő színvonalon teljesítő munkatársakat.

Az Egyetemi Hangversenyteremben megtartott pénteki ünnepség résztvevőit dr. Dézsi Csaba András polgármester köszöntötte, és átadta a város kitüntető elismeréseit. A magyar kultúra napján díjazták Nyéki Ágnest, a Győri Filharmonikus Zenekar titkárságvezetőjét Győr város életében végzett kimagaslóan eredményes kulturális tevékenységéért.

A kitüntetett Komáromban született, eredményes tanulmányait már a kisalföldi megyeszékhelyen a Kazinczy Ferenc Gimnáziumban és a Széchenyi István Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok szakán végezte. Titkársági asszisztensként kezdte meg pályáját az új menedzsmenttel működő Győri Filharmonikus Zenekarnál 2008-ban. Tizennégy év alatt kulcsfigurája lett a társulatnak, többek között hozzátartozik a koncertszervezés és kapcsolattartás, a társulat munkarendjének precíz megszervezése, a hangversenyek fellépőivel való egyeztetés magyarul és németül, a zenekar utazásainak koordinálása. Híres nyugalmát és kedves mosolyát még egy olyan mozgalmas héten is meg tudja őrizni, mint a mostani, amikor a pénteki Richter János bérlet programját követi a másnapi, szombati fellépés Budapesten, a Magyar Zene Házának ünnepélyes megnyitóján, majd a délutáni koncert a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar Richard Strauss-maratonján.

„Egy-egy kiemelt koncert általános menedzselése több hét, akár hónapok kérdése, mindig nagy öröm végigkísérni azt a folyamatot míg eljutunk a hangverseny napjáig. Amikor az előadáson beint a karmester az magával hozza azt a megnyugvást és jó érzést, hogy megérte ennyit dolgozni érte.”

Hivatásának köszönhetően közelebb került a komolyzenei műfajhoz, a mindennapjai részévé vált. Megrögzött romantikusként kedvenc zeneszerzői közé sorolja Brahmsot, Dvořákot, Richard Strausst és Beethovent. Legemlékezetesebb koncertélményei közt említi sokak kedvencét, a 2009-es Ennio Morricone turnét. A marokkói, macedóniai, olaszországi fellépések alkalmával ismerte meg igazán a turnézás örömeit és kihívásait. Szereti a farsangi koncertek hangulatát, a zenekar koncertszerű operaelőadásai közül a 2012-es Toscát emeli ki Lukács Gyöngyivel a címszerepben, emlékezetes pillanatok egyike, amikor a közönség húsz percig állva tapsolt a társulatnak. A Richter Termen túl mindig nagy boldogság és büszkeség számára, amikor a  Győri Filharmonikus Zenekar a  Bécsi Filharmonikusok szentélyében, a Musikverein nagytermében játszik, az újévi gálák legendás helyszínén, felemelő érzés helyet foglalni azon a nézőtéren, melyet sokan csak a tévé képernyőjén keresztül ismernek.

A díjazottnak szívből gratulál a Győri Filharmonikus Zenekar társulata!  

Vissza