A magyar kultúra napján díjazták Ősz Gábort és Pellády Esztert

2020. január 22., szerda, 09:31

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. A győri önkormányzat hagyományosan minden évben ekkor adja át a „Győr Művészetéért” és a „Győr Közművelődéséért” járó díjakat, valamint elismerésben részesíti a város kulturális intézményeiben kiemelkedő színvonalon dolgozó munkatársakat is. A Vaskakas Művészeti Központban megtartott szerdai ünnepségen köszöntőt mondott dr. Fekete Dávid alpolgármester, majd Szeles Szabolccsal, az önkormányzat Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának elnökével közösen átadta az idei kitüntető címeket. 

„Győr Művészetéért” díjat Ősz Gábor, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgató-helyettese vehette át, a város kulturális életében végzett kimagaslóan eredményes művészeti tevékenységének elismeréséül.
A díjazott 1993-ban szerzett fagott tanári, kamaraművészi diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Budapesti Tanárképző Intézetében. Ettől az évtől kezdve tagja a Győri Filharmonikus Zenekarnak. Emellett alapító tagja volt a Bolero Fúvósegyüttesnek is.
A Győri Filharmonikus Zenekar szakmai fejlődésében meghatározó szerepet tölt be. Munkájának köszönhetően a társulat mára az ország egyik vezető szimfonikus zenekara lett. „Ötleteivel, elképzeléseivel, következetes célkitűzéseivel folyamatosan azon dolgozik, hogy Győr város klasszikus zenei értékei megjelenjenek, és elérhetővé váljanak mind a város, mind a régió zeneszerető közönségének” – szól Fűke Géza igazgató méltatása.
„Ehhez a hivatáshoz elengedhetetlen a nyitottság, a gyors reakció és a folyamatos gondolkodás. Minden nap az a feladatunk, hogy az általunk létrehozott magas minőséget minél több emberhez eljuttassuk. Figyelni és reagálni kell a világban zajló gyors változásokra, sikeres folyamatokra, amelyeket akár adoptálni is lehet a mi együttesünkre” – vallja hivatásáról a kitüntetett.  
Ősz Gábor igazgató-helyettesként, illetve fagott szólamvezetőként dolgozik a zenekar fejlesztésén, és ezen keresztül a város kulturális életének fejlődésén, a klasszikus zene értékeinek megőrzésén.

A magyar kultúra napján díjazták Kiss Lászlóné Pellády Eszter brácsaművészt, zenekari ügyelőt. Emberi magatartása, példamutató szorgalma, kedvessége és szakmai, művészeti munkája teszik érdemessé a Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal által alapított elismerésre.

A Győri Filharmonikus Zenekar művésze kisebb megszakításokkal, 1978 óta dolgozik a zenekarban. A több mint negyvenéves pályafutása során meghatározó tagja lett szólamának és a zenekarnak, melyben lelkes, kitartó munkát végez. „Kollégái becsülik és elismerik munkáját, melyet irigylésre méltó lelkesedéssel és odaadással végez. Teszi ezt a művészet, a zene és a Győri Filharmonikus Zenekar érdekében” – emeli ki a társulat igazgatója, Fűke Géza. Művészeti munkája mellett a zenekari ügyelői feladatokat is pontosan, megbízhatóan látja el, hozzájárulva a zenekar próbáinak, előadásainak gördülékeny lebonyolításhoz.

„Nagyon boldog vagyok, egyáltalán nem számítottam a díjazásra” – mondta meghatódottan az ünnepség után Pellády Eszter. „Az idei év több szempontból is fontos számomra, 50 éve vagyok győri lakos, 1980 óta vagyok a zenekar állandó tagja, és 15 éve az ügyelője, nagyszerű érzés, köszönöm!”

A díjazottaknak szívből gratulál a Győri Filharmonikus Zenekar társulata!

 

Ősz GáborKiss Lászlóné

Vissza