A Magyar Zene Háza

2022. január 25., kedd, 08:04

A magyar kultúra napján, január 22-én átadták a Magyar Zene Házát a Városligetben. Az ünnepi megnyitón Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott, „válság ide vagy oda, mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk.” Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója beszédében hangsúlyozta, „a legkülönfélébb műfajok képviselői egyaránt meghívást kapnak majd, így a Magyar Zene Háza nem egyszerűen egy zenei intézmény, hanem a Városliget egykori hangulatának örököse, valódi „zenepavilon” lesz a park közepén.” Így a szombati ünnepségen a magyar zenei élet többféle irányzatának képviselői vettek részt, fellépett Miklósa Erika operaénekes, Bogányi Gergely és Szakcsi Lakatos Béla zongoraművészek és a Győri Filharmonikus Zenekar.

„Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy meghívást kaptunk a megnyitóra – fogalmazott Fűke Géza, a társulat igazgatója. – Orbán Viktor miniszterelnök elnök úr köszöntője után lépett a Győri Filharmonikus Zenekar a prominens közönség elé. Felkérésünk Beethoven V. szimfóniájának IV. tételére esett, így az első szimfonikus hangokat mi adhattuk Rajna Martin vezető karmesterünk vezényletével a Magyar Zene Házában. Maga az épület - melyről sokat hallhattunk -  élőben tökéletesen olyan, mint ahogy a fotókon látjuk, nagyon jól illeszkedik a  városligeti környezetbe. Sajnos nem volt időnk jobban megcsodálni, a délelőtti fellépés után rohantunk a Művészetek Palotájába, ahol 15 órakor már a Richard Strauss-Maratonon a Don Quixotét játszottuk.”

A Magyar Zene Háza az egykori lepusztult Hungexpo irodaházak helyén épült fel, és a környékén mintegy 7000 négyzetméternyi zöldfelület újult meg. A világ leginnovatívabb építészének választott Sou Fujimoto egy modern, extravagáns házat álmodott meg a zenének, a végeredmény pedig egy könnyed, légies, nyitott és átjárható, harmonikus épület lett, egyedülálló interaktív tartalommal. Nem véletlen, hogy 2021-ben a világszerte legjobban várt új épületek között tartotta számon a nemzetközi építészeti szakma az intézménynek otthont adó különleges fejlesztést. 

A Magyar Zene Háza megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt, a különleges épületben izgalmas kiállításokkal és zenei programokkal várják az érdeklődőket. A zene szentélyében hangdóm vetítésekre várják a közönséget, ahol a Győri Filharmonikus Zenekar zeneakadémiai próbájába is betekinthetünk, Bartók Béla Este a székelyeknél című tételét hallgathatjuk meg előadásukban.

 

Vissza