A zene házhoz ment, és díjazták

2021. április 20., kedd, 19:35
 beres_marton_a zene hazhoz megy Győri Filharmonikus Zenekar

A Győri Filharmonikus Zenekar tavalyi térzenei bemutatkozásai országosan is egyedülállóak voltak. A #maradjotthon #azeneházhozmegy kampányban hétről hétre színvonalas műsorral ajándékoztuk meg a szürke hétköznapokat élő győrieket. A kezdeményezésbe sorra kapcsolódtak be társulatunk kamaraformációi és a felkért szólista, Rákász Gergely orgonaművész is.

Koncertjeinket kitűnő hangosítás mellett, két óriási ledfalon is követhette a közönség az ablakokból és az erkélyekről. Ezt az egyik kitüntetett pillanatot örökítette meg képriportjában Béres Márton, a Népszava fotóriportere, akit az idei, 39. Magyar Sajtófotó-pályázaton két kategóriában is díjaztak, köztük a „művészet” sorozatban elhozhatta a 2. díjat.

„A zene házhoz megy” című sorozatában Rákász Gergely orgonaművészt kísérte el a marcalvárosi térzenei koncertre. „Engem kifejezetten az orgona érdekelt, mert ehhez a hangszerhez mindenki egy templomot, vagy legalábbis egy hangversenytermet társít, és kíváncsi voltam, hogyan működik ez az élmény egy lakótelepi közegben, egy platós autóról.”

A térzenei koncert fotózása összetett feladat volt, hiszen a képriport sikerét az adta, hogy az előkészületektől az összepakolásig végigkövette a hosszú folyamatot, megmutatta mi van a kulisszák mögött, amit nem láthatott az ablakok és az erkélyek közönsége. A győri társulat térzenei kezdeményezésének legfontosabb célja az volt, hogy a tavaly tavaszi karantén ideje alatt otthonaikban rekedt emberek élő zenéi élményt kapjanak, ugyanis az élő koncert közösséget teremt, oldja a feszültséget és a magányt.„Megható volt átélni Rákász Gergely térzenei hangversenyét. Miközben az utcák üresen maradtak, a koncert végén egyszer csak a sötétben a semmiből felhangzott a zúgó taps. Teljes libabőr. Az ideisajtófotó-pályázaton természetesen domináltak a járványhoz kötődő anyagok, több hasonló, utcazenélésről szóló képriport is volt a több mint kétezer beküldött pályamű közt. Ami nagy öröm számomra, hogy végül a győri kezdeményezés esszenciáját sikerült visszaadnom, és ez hatott a zsűrire. Munkámban minden segítséget megkaptam a társulat vezetőségétől, és a helyszínen Rákász Gergely orgonaművésztől” - árulja el Béres Márton, aki a nívós szakmai pályázaton elnyerte a Szalay Zoltán-díjat is, mint 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter.

 

Béres Mártonnak szívből gratulálunk, és várjuk legközelebb is koncertünkre!

 

Vissza