Az aranyember filmzenei koncert

2022. április 27., szerda, 10:07

A Győri Filharmonikus Zenekar egy izgalmas projektre kapott felkérést tavaly, amikor a Müpa 2020. őszi zeneműpályázatának filmzene kategóriájában díjazott Farkas Bence alkotását adták elő. A díjnyertes mű, a „Kísérőzene” Korda Sándor Az aranyember című némafilmjéhez készült, mely Dubóczky Gergely dirigálásával csendült fel a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek rendezvényén 2021-ben.

A fővárosi ősbemutató után e filmzenei program idén bekerült az Ifjúsági bérletsorozatba, így szerdán és csütörtökön több mint 3500 győri általános és középiskolás tanuló lehet részese a kivételes kulturális élménynek az Olimpiai Sportparkban.

A magyar alkotás sokáig szerepelt az elveszett filmek listáján, de végül nem kerülhette el a happy endet: nemcsak előkerült egy német archívumból, de a Filmarchívum jóvoltából alapos restauráláson is átesett. Korda Sándor filmjét eredeti helyszíneken forgatta, festői igényességgel megkomponált dekoratív képsoraiból Jókai századának levegője árad.

A mozgóképtörténeti klasszikus különleges kihívást jelent a mai filmes alkotónak: „Ha valaki ma megnézi ezt a korai némafilmet, szembesülnie kell a befogadás nehézségeivel: mai szemmel nézve lassú, mégis
nehezen követhető, teli van szokatlan színészi gesztusokkal - fogalmazott a díjnyertes zeneszerző, Farkas Bence a Müpa honlapján. - A legnagyobb kihívást maga a kompozíció jelenti; mit bír el a stílus, segíti-e a befogadást, milyen arányban alkalmazhatók kortárs technikák, hogyan lesz játszható? Vajon hatásos lesz-e élőben? Ha ezekre a kérdésekre jó választ tudok adni, akkor az előadás élvezetes és izgalmas lehet.

Vissza