Bérletvásár

2014. szeptember 2., kedd, 06:53
Gilbert Varga

Igényes zenei kínálattal várja a Győri Filharmonikus Zenekar a közönségét a 2014/2015-ös évadban is. Világsztárok, a nemzetközi zenei élet kiválóságai és a magyar komolyzenei élet nagyságai látogatnak el Győrbe, a Richter Terembe, hogy művészetükkel kápráztassák el a zeneszerető publikumot.
A Richter János bérletsorozat nyitó előadásán, A Zene Világnapján a Kossuth-díjas Ránki Dezső zongoraművész lesz zenekarunk vendége, majd a közismert olasz vígopera A sevillai borbély szinte már „örökzöldnek” számító áriái csendülnek fel a Richter Terem színpadán olyan nagyszerű közreműködőkkel, mint Rácz Rita, Ottokar Klein, Haja Zsolt és Bakonyi Marcell, Jean-Pierre Faber dirigálása mellett. A sorozat második előadása egy monumentális darabot kínál a klasszikus zene iránt rajongóknak.

Kocsis


A kétszeres Kossuth-díjas Kocsis Zoltán vezényletével ismerkedhetünk meg Bruckner, nem túl gyakran játszott, de annál izgalmasabb VIII. szimfóniájával. Folytatva a korábbi évadok hagyományát a bérletsorozat részeként, A mi szólistáink hangversenyen, a zenekar kiváló művészei szólistaként is bemutatkoznak. Gérard Korsten karmester vezényletével olyan nagyszerű művek csendülnek fel, mint Smetana Az eladott mennyasszony művének nyitánya, Mozart Sinfonia concertante ritkán hallható, négy fúvós hangszerre írt darabja, illetve Dvořák VI. szimfóniája. És ahogy ígértük, igazi világsztár is vendége lesz a Győri Filharmonikus Zenekarnak! José Cura világhírű argentin tenor áriaestjében gyönyörködhetünk a most épülő Audi Aréna Győr csarnokban, a sztárvendég ezen az estén a világhírű magyar operaénekes, Rost Andrea lesz, és kettőjük előadásában, a bel canto, a „szép éneklés” felejthetetlen élményében lehet részünk.

José Cura


A Sándor János bérletsorozat első előadásán Mozart töretlen népszerűségnek örvendő, Kis éji zene című művének dallamai, de a Liszt-díjas Berkes Kálmán karmester irányítása mellett M. Haydn és Brahms egy-egy műve is része lesz az előadásnak. Újból itt lesz győri közönségünk kívánságára Gilbert Varga karmester - a győri születésű Varga Tibor fia -, akinek vezényletével és Ránki Fülöp zongoraművész közreműködésével hallhatjuk Bartók Béla III. zongoraversenyét, illetve részesei lehetünk Franck, Brahms műveinek megszólaltatásában is. Évadunk visszatérő vendége Kocsis Zoltán, akinek páratlan zongora előadásában ismerhetjük meg Rahmanyinov II. zongoraversenyét a bérletsorozat harmadik előadásán, míg a hangverseny második felében Beethoven „Sors” szimfóniáját szólaltatja meg a Győri Filharmonikus Zenekar. A bérletsorozat fináléját, méltó befejezését, a több bérletsorozat részeként megrendezésre kerülő, José Cura áriaestje szolgáltatja.
A kamarazene szerelmeseire is gondoltak a szervezők, akiknek a Flesch Károly bérletsorozat kínál felfedezésre váró zenei élményeket. Az Egyetemi Hangversenyteremben (volt Zsinagóga épülete) megrendezésre kerülő koncerteken, Berkes Kálmán művészeti vezető instrukcióival felvértezve, a zenekar művészei szólistaként mutatkoznak be, megszólaltatva a klasszikus zeneirodalom közismert komponistáinak műveit, és a kortárs magyar zeneirodalom kiváló zeneszerzőinek darabjait is. Egy ősbemutatónak is fültanúi lehetnek mindazok, akik ellátogatnak a koncertekre, Tallér Zsófia, kiváló zeneszerzőnő a Győri Filharmonikus Zenekar felkérésére komponált műve először művészeink előadásában lesz hallható, a vasárnap délutánonként megrendezésre kerülő koncertsorozat harmadik előadásán.

Vissza