Búcsúzunk

2021. január 7., csütörtök, 15:29

Isten veled, Csaba!

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Hauszknecht Csaba, a Győri Filharmonikus Zenekar tuba szólamvezetője tragikus hirtelenséggel, életének 50. évében elhunyt. 

Hauszknecht Csaba ízig-vérig zenész volt. 1971 júniusában Dorogon látta meg a napvilágot, a sváb vidéken már gyerekkorában elkötelezte magát a fúvós zenével, játszott a helyi zenekarban, 8 évesen örömmel fújta az ébresztőt a település polgárainak. 
Csolnokról nagy reményekkel és elhivatottan érkezett Győrbe. Pályafutásának alapjait a győri Richter János Zeneművészeti Szakgimnáziumban tovább mélyítette, köszönhetően kiváló mesterének Szabó Jánosnak, a Győri Filharmonikus Zenekar basszus harsonásának. Már akkoriban többször játszhatott a társulat koncertjein, tubatanár és kamaraművészi diplomáját 1997-ben szerezte meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, illetve a győri Tanárképzőn. 
Örök szerelme volt a rézfúvós zene és ez a kivételezett hangszer, a tuba. Az akkori közép- és felsőoktatásban e képzés még gyerekcipőben járt, így kiemelkedő jelentőséggel bírt, amikor a diploma megszerzésével a Győri Filharmonikus Zenekar első hivatásos tubaművészeként szólaltatta meg hangszerét harminc éven át több tízezer hangversenyen, illetve a rézfúvós kamarakoncertek elmaradhatatlan szólistájaként. A társulatban eltöltött évtizedek alatt szakmaiságával és emberségével hidat képezett a generációk között, mindig megtalálta a hangot az idősebb és a fiatal, pályakezdő kollégákkal. Igazi pedagógus volt, aki a szimfonikus zenekari munka mellett mindig is fontosnak tartotta a tudásátadást, a hangszeres oktatást. Bakonyszentlászlón az Ács Mihály Művészeti Iskolában 17 évig tanított, a helyi rézfúvós tanszak motorjaként szívügyének tekintette a diákok zenei nevelését.  A hangszert otthonában sem tette le, Csaba mindig büszkén emlegette a családi örömzenélést, mindhárom gyermeke a mai napig elkötelezettje a rézfúvós hangszereknek. 
A zene örök és gyógyít. A koronavírus-járvány betörésekor, tavaly tavasszal örömmel csatlakozott Győri Filharmonikus Zenekar egyedülálló kezdeményezéséhez. A zene házhoz ment, Csaba az Arrabona Rézfúvós Kvintett-tel járta a város tereit, muzsikájukkal megörvendeztették az ott élőket. „Egy zenész élete folyamatosan a változásról és az alkalmazkodásról szól - fogalmazott akkor a tubaművész. - A rézfúvós hangszerek sajátja, hogy a szabadban is kitűnően szólnak, gazdag repertoár áll rendelkezésünkre, szívesen dolgozunk fel filmzenéket és ragtime-okat is, ezen örökzöldek mosolyt csalnak az arcokra.”  
A korlátozások feloldásával a győri közönség találkozhatott a művésszel a társulat nyár végi, illetve őszi koncertjein a Xantus János Múzeum udvarán, a Voices gálán és a Richter termi hangversenyeken. A zenekar Tűzmadár című koncertje felvételről adja vissza Csaba tubajátékát. 

Hauszknecht Csabát a Győri Filharmonikus Zenekar saját halottjának tekinti. 

Isten veled, Csaba, emlékedet örökre megőrizzük! 


 

Vissza