Csehországi Wagner fesztiválon mutatkozik be a Győri Filharmonikus Zenekar

2020. augusztus 14., péntek, 16:25

Első alkalommal rendezik meg az osztrák cseh határon található, Mikulov Ampiteátrumban a Wagner fesztivált („Weinviertler Festspiele”). A kulturális kezdeményezés megálmodója Peter Svensson, Wagner-tenor, aki a nemes ügy mögé első osztályú énekesgárdát tudott mozgósítani, velük együtt muzsikál két estén a Győri Filharmonikus Zenekar.

A győri társulat Boross Csilla operaénekes ajánlásával érkezik e nem mindennapi bemutatkozásra. Kíséretükben pénteken és vasárnap hangzik fel  A bolygó hollandi című opera,  a főpróbát szerda este tartották. „Nagyszerű énekeseink vannak, többen Bayreuth ünnepelt sztárjai, nagy élmény velük együtt dolgozni. Japán rendezőnk, Isao Takashima is több évtizedeken keresztül volt rendezőasszisztens Bayreuthban. A kórus a Prágai Állami Operaházból érkezik – meséli Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója.

A társulatot Török Levente dirigálja. Mind a karmester, mind a győri társulat nagy kalandként éli meg, hogy a szimfonikus repertoár után Wagner egyik legrövidebb operájával (két és fél óra szünet nélkül!), A bolygó hollandi című darabbal léphet a zeneszerzőért rajongó közönség elé. „Szabadtéri produkcióról van szó, ami behatárolja a lehetőségeket – fogalmaz Török Levente karmester a győri próba után-, félig szcenírozott előadást láthat majd a néző. Hasonlóan zajlik ez, mint a Budapesti Wagner-napokon a Művészetek Palotájában. Arra lesz lehetőség, hogy a színpadon megmutassuk a keretet, a Wagner opera alaptörténését. Ez mindig nagy öröm a muzsikusok számára, ilyenkor úgy érezzük, hogy még inkább a zenére koncentrálhatunk.”

„Wagnert jól ismerő és értő karmesterrel dolgozhatunk együtt - szól már Györe Nóra koncertmester méltatása. Wagner teljes operájával most foglalkozunk először, annak ellenére, hogy tavaly a Varga Tibor bérletben már játszottuk A bolygó hollandi nyitányát. Az elmúlt napokban mindannyian sokat hallgattuk otthon a teljes operát, elképesztő mennyiségű hangból áll, technikailag is nagyon nehéz.”

A Wagner opera címszerepét nem énekelheti más, mint a Bécsi Állami Operaház világhírű bassz-baritonja, Tomasz Konieczny, a női főszerepeket, Anna Gabler és Boross Csilla szólaltatják meg. A magyar szoprán tavaly nagy sikerrel koncertezett a győri társulattal, Senta szerepében most debütál. Franz Hawlata a basszus főszerepet, Dalandot kelti életre. Olyan énekesekkel muzsikál együtt a Győri Filharmonikus Zenekar, akik a Wagner operák avatott sztárjai, ezen szerepekben többször léptek már fel a világ meghatározó operaszínpadain és koncerttermeiben, valamint a Bayreuthi Ünnepi Játékokon.

Vissza