Da Capo – Zenészek egykor és most

2020. szeptember 25., péntek, 08:22

Időutazás Szigeti Tamás fotográfussal 

Szigeti Tamás fotográfus közel nyolc éve dolgozik Da capo című portrésorozatán. Ennek kuriózitását az adja, hogy az évtizedekkel ezelőtt készített zenészportréit újraértelmezi, ennek jegyében időutazásra hívja az általa felkért élvonalbeli magyar és külföldi művészeket. Az időt vagy inkább az időtlenséget igyekszik megragadni ezeken a képeken, melynek lényege, hogy a néhány évtizeddel korábbi fotóival a kezükben fényképezi le őket újra. „Rendre azt kérdezik: miért akarod megmutatni, hogy így megöregedtem? Pedig engem épp az ellenkezője érdekel: a szeme csillogása, a mosolya, az örök emberi vonások, amik épp’ olyanok a friss képeken, mint a néhány évtizeddel korábbiakon” - vallja egy korábbi interjújában a portrék készítője, Szigeti Tamás. 

 

Az unikális sorozat immár 49 képből áll, többek között Plácido Domingo, Kocsis Zoltán, Schiff András, Ránki Dezső, Berkes Kálmán, Kincses Veronika, Szakcsi Lakatos Béla mondott igent az időutazásra. “Minden fotózás emlékezetes számomra, hiszen nagyszerű személyiségekkel találkozom, akikből sugárzik a hivatásuk iránti szeretet. Így volt ez Berkes Kálmán karnagy úrral is, akinek köszönöm, hogy most és 1990-ben is lehetővé tette a portré elkészítését, a fotózás alatt és után egy igazi élményt nyújtó beszélgetést folytathattunk” – meséli Szigeti Tamás, akit kiemelkedő fotóművészeti, fotóriporteri tevékenységéért idén Balogh Rudolf-díjjal tüntettek ki. 

A művész Da capo al fine címmel tervezi már zenész sorozatának összegző kiállítását Budapesten. Tervei szerint a jövőben hasonló portrésorozatot írókkal, tudósokkal és színművészekkel készít majd.
 

Vissza