Decemberi koncertajánló

2019. november 28., csütörtök, 15:12

Elérkezett az év utolsó hónapja! A Győri Filharmonikus Zenekar adventi koncertkörúttal készíti elő az évszak legszebb ünnepét. A Christmas Show című programunkat Tatabányán, Dunaszerdahelyen és Mosonmagyaróváron mutatjuk be december 4-én, 5-én és 6-án. Mindhárom helyszínen vendégünk a populáris zene két népszerű hazai előadója, Wolf Kati és Vastag Tamás. Társulatunkat Rácz Márton dirigálja, vezényletével amerikai és közép-európai, illetve magyar klasszikus és könnyűzenei karácsonyi dallamok csendülnek fel új hangszerelésben, szimfonikus zenekari kísérettel.

A Győrön kívüli bemutatkozásainkra a koronát minden bizonnyal a december 15-ei, bécsi koncertünk teszi fel. A klasszikus zene leghíresebb központjában, a Musikverein Nagytermében játsszuk Händel Izrael Egyiptomban című oratóriumát. Az élete nagy részét Angliában töltő Georg Friedrich Händel életművében az olasz opera mellett az angol nyelvű oratórium játssza a főszerepet. A felhangzó mű szövege követi a Bibliában leírtakat, felülmúlhatatlan fantáziával és mesteri zeneszerzői tudással állítja elénk az Exodus grandiózus jeleneteit. Händel remekművét a Győri Filharmonikus Zenekar kiváló énekes szólisták és elsőrangú osztrák kórusok közreműködésével szólaltatja meg a bécsi zenei szentélyben, Barnás Antal vezényletével.

A kamarazene irodalmának két alapműve csendül fel a Liszt Ferenc Hangversenybérletünk következő koncertjén, december 17-én a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központban. A Somodari programban Franck A-dúr szonátája hangzik fel,  gordonkára és zongorára, ezt követi majd Dohnányi Ernő c-moll zongoraötöse. A kompozíciókat Várallyay Kinga zongoraművész és Somodari Péter gordonkaművész, valamint a Wespa Kvartett tagjai szólaltatják meg.

Közelegvén a szeretet ünnepéhez, az Evangélikus Öregtemplomba invitáljuk nagyközönségünket. Az Istvánffy Benedek Hangversenybérletben csendül fel a Diótörő című program december 20-án. Mozart örökszép motettája és Liszt Ferenc pompás indulója után, elsősorban a téli sportok kedvelőihez szólnak az elmúlt  évszázadok híres szánkózós és korcsolyázós muzsikái. A koncert záró száma minden idők egyik legnépszerűbb karácsonyi zenéje, Csajkovszkij megunhatatlan Diótörő-szvitje lesz. Társulatunkat a kitűnő fiatal karmester, Dobszay Péter dirigálja az Evangélikus Öregtemplomban.

Hagyományosan az évet Ausztriában, méghozzá a korneuburgi szilveszteri koncerttel zárjuk. Társulatunkat Adolf Vasicek dirigálja a helyi városháza dísztermében, az ünnepi műsorban keringők, polkák és népszerű operettrészletek csendülnek fel. A pezsgős koccintás után hamarosan újra muzsikálásba kezdünk, hiszen mi nyitjuk meg a 2020-as évet. Dal, virtus, szenvedély című koncertünk az újév második napján, január 2-án hangzik fel az Audi Arénában.

Vissza