Emlékérmet kapott Sulyok Tamás

2019. szeptember 6., péntek, 14:41

Sulyok Tamásnak, a Győri Filharmonikus Zenekar korábbi igazgató-karnagyának Borkai Zsolt polgármester, A Győri Városháza Ezüst Emlékérmet adományozott. A nagy tiszteletnek örvendő, 89 éves magyar karmester, tanár évtizedek óta él családjával Németországban. A kitüntető cím átadása nem a kisalföldi megyeszékhelyen történt ma délután, ugyanis a díj konstanzi házhozszállítását a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója, Fűke Géza és Ősz Gábor igazgatóhelyettes vállalták magukra, akik ez alkalommal nem csak vittek, de hoztak is. Még hozzá kis és nagy partitúrákat, zongorakivonatokat, illetve zenekari anyagokat. 

Mindehhez hozzátartozik egy nyári levélváltás, melyben Sulyok Tamás megkereste Fűke Gézát, hogy személyes tulajdonát képező kottatárát, valamint kéziratait a Győri Filharmonikus Zenekarnak ajándékozza, illetve azokat a művészeti intézményben elhelyezhesse. „Kérésem: azokat a kottákat, melyekre a zenekarnak nincs szüksége kapják - igény szerint zeneoktatási intézmények… A szállításhoz szükséges kartonok már készen állnak”- írta még levelében a Konstanzban élő gondoskodó karmester.
 „Hálásan köszönjük megtisztelő felajánlását”– íródott postafordultával a válaszlevél. „A Zenekar igazgatójaként mindig kiemelt figyelmet fordítottam arra, hogy kottatárunk folyamatosan gyarapodjon, amihez ez az értékes gyűjtemény, főleg a kéziratok is hozzájárulnak….Kollégáim nevében is megígérhetem, hogy méltó helyre fog kerülni a kottagyűjtemény.”
Sulyok Tamás 1984-1989 között igazgatta az idén jubiláló, 125 éves társulatot. Borkai Zsolt polgármester ezen elismerésével a zenekar élén végzett kimagasló tevékenységét, valamint a felbecsülhetetlen értékű kottagyűjteményének a zenekar részére történő felajánlását ismerte el.  

Mindkét részről megindító volt a nagy találkozás Konstanzban. Megtiszteltetés volt átadni a kitüntető címet a 89 éves magyar mesternek. Sulyok Tamás nagy köszönettel fogadta a győri elismerést, aki ahogy korábban levelében ígérte, a győri ajándék becsomagolva, útra készen várta a zenekari mini küldöttséget. 

Vissza