Évadnyitó sajtótájékoztató 2020/2021

2020. szeptember 17., csütörtök, 13:25

A Győri Filharmonikus Zenekar megtartotta évadnyitó sajtóeseményét, melyen Fűke Géza igazgató és Berkes Kálmán művészeti vezető összegezték az elmúlt félév történéseit, tapasztalatait, illetve bemutatták az idei, Megtartva című évadot. A csütörtöki sajtótájékoztatón prof. dr. Dézsi Csaba András polgármester többek között méltatta a Győri Filharmonikus Zenekar magas szintű szakmaiságát, profizmusát, illetve azt az összefogást, mely jellemezte a társulatot a karantén időszaka alatt. Az esemény végén a zenekar vezetői a polgármesternek átnyújtották az  új lógójával ellátott, "Classical Music Mayor" - feliratú pólót.

 

A közelmúlt történései jelölték ki azt az utat, amely mentén a Győri Filharmonikus Zenekar meghirdette új, 2020/2021-es Megtartva című évadát. Mint ismeretes az egészségügyi korlátozások miatt félbeszakadt az előző évad, a karantén időszaka határokat emelt az együttes és közönsége közé, ezzel nehéz helyzetet teremtett a zenekar mindennapi életében, mégis számos olyan pozitív hozadéka volt, melyekre méltán lehet büszke. 
Amellett, hogy lehetőségük volt alaposabban felkészülni a következő hangversenyévadra, az új helyzethez alkalmazkodó innovatív megoldással országos mozgalmat indítottak el, ez a #maradjotthon - a zene házhoz megy! elnevezésű kezdeményezés volt. A zenekar társulata a társadalmi felelősségvállalás jegyében jelentős összeggel támogatta a Győri Segélyalapot, ennek mentén fogalmazta meg egyedülálló ajánlatát is, ingyenessé tette a következő bérletet mindazok számára, akik a 2019/2020-as évadban bérlettulajdonosaik voltak. 

 

Megtartva - az új évad elnevezése lényegre törő. Pontosan kifejezi azt az irányvonalat, amely meghatározza a társulat előtt álló időszak minden pillanatát. Az elzártság felerősítette az egymásrautaltság és bizalom fontosságát, megmutatta, hogyan kell rugalmasan és hatékonyan alkalmazkodni a „karantén-korszak” kihívásaihoz. A félbemaradt szezon teremtette vákuum után stratégiai partnerként kell megőrizni a közönséget, azt a közösséget, amely annak a szeretetnek a forrása, mely elengedhetetlen része a Győri Filharmonikus Zenekar elismert működésének. Meg kell tartani azt a rangot és szakmai színvonalat, melyet az elmúlt évek kitartó munkájával együtt elértek, erre a biztos alapra épül a közös folytatás.

E törekvés mentén, az adott helyzetben fogalmazódott meg az igény arra, hogy a Zenekar márkaépítésének egyik legfontosabb eszközét: az együttes vizuális arculatát MOST kell megújítani - mely immár trendformáló: új utakat keresve megőrző!
A cél az volt, hogy a létrejövő arculat az egyedülálló győri tradícióra építve, annak minden emlékét, tapasztalatát az újba beépítve, MEGTARTVA mutasson irányt a következő időszak márkakommunikációjában - link.
A kreatív koncepció inspirációja a zene-víz- játék „trió” volt: egy vízzel teli membrán alá hangforrást helyeztünk (a felvételen a GYFZ egyik előadása szólt), így a koncertet vizualizáltuk játékos módon, a zenekar szlogenjét („Mindenki játszik”) megtartva, a víz segítségével. Hiszen Győr a találkozások városa a folyók révén, a zene rezonanciája pedig mintákat rajzolt a felszínre, amely végül az emblémában öltött testet. A logók színvilágát a Rába felszínén visszatükröződő Radó szigeti fák képe és a belváros tornyainak korrodált rézfelületei inspirálták, megragadva ezzel a város hangulatának esszenciáját. A víz fodrozódásában utalás található a régi logóban szereplő karmesterre, egyúttal a mozdulatok dinamikusságára helyezve a hangsúlyt.

A komplementer színcsíkon a kék és zöld „szomszédok”, ebben a harmóniában dinamikusan is építik egymást. Ez a színvilág a fotókon is szerepet kap, a natúr képek fényelése és szaturációja visszaköszön az összkreatívon.

Az évad szlogenje és kommunikációs arculata ugyanezt az egyszerűséget és letisztultságot követi: 
MEGTARTVA. Mert ebben a szóban minden benne van, amit az együttes, a zenészek üzenni szeretnének.
MEGTARTVA a koncerteket
MEGTARTVA a közönséget
MEGTARTVA a győri-és regionális zeneszerető  közösséget
MEGTARTVA a partnereket
MEGTARTVA a társulatot
MEGTARTVA a hangszereket
de legfőképp MEGTARTVA a hitet - a művészetbe, a közösségi öröm-zenei élménybe vetett hitet - és annak gyógyító erejével hatni a bennünket körülvevő világra.

A fotó-alapra épített kreatívokon a társulat tagjait látjuk bensőséges kapcsolatban hangszerükkel. Nem engedik el, sem a tárgyakat, sem a zenét, sem a zenélés élményét. 
A meghitt pillanatok híven tükrözik azt a viszonyt, mely a művészt hangszeréhez fűzi.
Ez az őszinte, hiteles ragaszkodás érhető tetten Anderkó Dániel (klarinét), Budai Sándor (nagybőgő), Baross Gábor (üstdob), Berkes Kálmán (karmester), Falvai Márton (kürt), 
Györe Nóra (hegedű), Okayasu Keiko (brácsa), Molnár Johanna (fagott), Lukács Éva (hegedű), Molnár Dénes (cselló), Parlag Tímea (cselló) fotóin.

A kommunikációs arculat kreatív stábja: 
Emmer László, Sátor Dénes, Tóth Gergely, Turkovics Monika, Végh Endre 

 

Az új évad repertoárjában pótolják a várva várt Amadeus Live előadást, koncertjüket a Wiener Sängerknaben fiúkórussal, illetve a japán karmester, Otaka Tadaaki hangversenyét is. Új szereplőként a fiatal művészgeneráció kiemelkedő hazai és nemzetközi képviselőit látják vendégül, többek között Boros Misit, Baross Ádám és Szokolay Ádám zongoraművészeket, a Csajkovszkij-verseny győzteseit, Dmitry Masleev és Sergei Dogadin orosz művészeket. Mindenképpen kuriózumnak számít, és az évad egyik legizgalmasabb előadásának ígérkezik a Moszkvai Katedrális Kórusának vendégszereplése az Istvánffy Benedek hangversenybér- letben. Elfogadta a meghívást Baráti Kristóf hegedűművész a Budapesti Fesztiválzenekarral, Jukka-Pekka Saraste vezényletével. A Győri Filharmonikus Zenekar élére áll Kesselyák Gergely és Dobszay Péter karmester, ismét Győrött köszönthetjük Rost Andrea világhírű operaénekest. A Richter Terem mellett a Győri Filharmonikus Zenekar fellép a bécsi Musikvereinben, a Zene- akadémián és a Művészetek Palotájában, illetve a Pécsi Kodály Központban is. 

 

A Győri Filharmonikus Zenekar Megtartva évadának egyedülálló ajánlatával élhetnek a vidéki bérlettulajdonosok is, ennek jegyében hirdette meg bérletsorozatait Mosonmagyaróváron, Sopronban, Tatabányán, az idei évadtól már Veszprémben is, illetve a határon túlon, Dunaszer- dahelyen is gazdag műsorkínálattal szolgálja továbbra is a nagyérdeműt. 
A társulat bízik abban, hogy a hosszú csend után több helyszínen zajos sikerek mellett találkozhat ismét közönségével. Impozáns hangversenykínálatában a világhírű művészek és együttesek mellett, a hazai komolyzenei élet legjobbjaival tesznek azért, hogy megőrizzék a kultúra közösségépítő és megtartó erejét Magyarországon, a régióban és szűkebb pátriájukban Győrött is, ahol 2021-ben ünneplik a városi kiváltság jogok adományozásának 750. évfordulóját.

Fotó: Marcali Gábor, Emmer László

Vissza