Februári koncertajánló

2020. január 27., hétfő, 15:27

A halál és a lányka címmel izgalmas műsorral mutatkozik be a Győri Filharmonikus Zenekar Kamarazenekara az Evangélikus Öregtemplom hangversenyén. A február 6-ai est nyitószáma, Mendelssohn friss ötletekben gazdag, kamaszkori vonószimfóniája után, Debussy 1904-ben a brüsszeli konzervatórium felkérésére komponált Szakrális és profán táncok című műve hangzik fel. Ezt követi majd Csajkovszkij Esz-dúr adagio molto hárfára és vonószenekarra írt szerzeménye. Végül meghallgathatják Mahler zseniális hangszerelésében, Schubert A halál és a lányka című dal lassú tételét feldolgozó vonósnégyes zenekari verzióját. A koncert szólistája Milica Pašić hárfaművésznő, karmestere az ezúttal csellóművészként is szereplő Bényi Tibor.

A Győri Filharmonikus Zenekar Farsangi koncerttel lép a dunaszerdahelyi és a mosonmagyaróvári közönség elé február 10-én és 11-én. A téli időszaknak megfelelően oldott, sok humorral, vidámsággal fűszerezett kellemes estére várja a zenebarátokat a győri társulat Berkes Kálmán vezényletével.

Izrael Egyiptomban címmel hangzik fel az Istvánffy Benedek Hangversenybérlet idei első programja február 16-án az Evangélikus Öregtemplomban. Az élete nagy részét Angliában töltő Händel életművében az olasz opera mellett az angol nyelvű oratórium játssza a főszerepet. A mű szövegét kizárólag a Bibliából merítő Izrael Egyiptomban, mely 1739-ben hangzott el először közönség előtt, felülmúlhatatlan fantáziával és mesteri zeneszerzői tudással állítja elénk az Exodus grandiózus jeleneteit. Händel remekművét a Győri Filharmonikus Zenekar kiváló énekes szólisták és elsőrangú osztrák kórusok közreműködésével szólaltatja meg az Evangélikus Öregtemplomban, Barnás Antal vezényletével.

A Győri Filharmonikus Zenekar és a Zenebirodalom Alapítvány közös szervezésében a február 18-ai Ifjúsági hangverseny a 250 évvel ezelőtt született Ludwig van Beethovent idézi meg. Zilált hajviselet, dús szemöldök, elmerengő tekintet - ezt látjuk a róla készült legismertebb festményen. De vajon mire gondolhatott, mit érezhetett egy ember, aki két évszázaddal megelőzött bennünket? A felmerülő kérdésekre a Győr Filharmonikus Zenekar adja meg a választ, a zeneszerző III. (Esz-dúr) “Eroica” szimfóniájából ad ízelítőt, Berkes Kálmán vezényletével.

Flesch Károly Hangversenybérlet Bécs – Párizs című programja február 23-án csendül fel az Egyetemi Hangversenyteremben. A február 23-ai programban felhangzik Beethoven 1806-ban komponált op. 59-es számú vonósnégyese, illetve Ravel 1922-ben befejezett, sokszínű karaktereivel és színes hangzásképével egyaránt figyelmet érdemlő szonátája, hegedűre és csellóra.

A Győri Filharmonikus Zenekar 17:18 Hangversenybérletének második koncertje a romantika zenekari műveinek két reprezentatív darabját mutatja be február 26-án. Az 1841-es esztendő „A szimfóniák éve” névvel került bele Schumann életrajzába, ekkor készült az első, lírai gondolatokban gazdag B-dúr „Tavaszi” szimfóniája. Ezt követi majd Dvořák 1896-ban komponált, Richter János vezényletével bemutatott, tragikus mesetörténetet feldolgozó A vízimanó című szimfonikus költeménye. A koncert dirigense Káli Gábor, házigazdája dr. Szabó Balázs zenetörténész.

A zenei program másnap, február 27-én folytatódik a Nikisch Artur Hangversenybérletben. A Kikelet című programban Schumann és Dvořák művei előtt felhangzik Bartók Béla az I. világháború évei alatt írott briliáns zongoradarab-ciklusának 1933-ban készült mesteri zenekari hangszerelése, a Magyar parasztdalok. A Győri Filharmonikus Zenekart Káli Gábor dirigálja, majd a Kikelet című program február 28-án Veszprémben is felcsendül.

Vissza