Francia történetek

2022. november 14., hétfő, 09:07

Jövő héten már a Győri Filharmonikus Zenekarral dolgozik, a telefonbeszélgetéskor még a würzburgi bravúros beugrására készült Hontvári Gábor. A város szülötte 2019 óta tölti be a helyettes zeneigazgató és karmesteri posztot a Mainfranken Színházban, azonban a győri felkérésnek mindig nagy örömmel tesz eleget.

A Varga Tibor bérletben Debussy, Ravel műveit és Haydn párizsi szimfóniáinak egyikét vezényli november 17-én a Richter Teremben. A tavalyi évadban az általa dirigált Hontvári program, Prokofjev 5. szimfóniájával, óriási sikert hozott. „A zenekarral közösen elindultunk a francia–orosz vonalon, ezt illik továbbvinni, hiszen ez egy olyan repertoár Debussy és Ravel műveivel, ami itthon kevésbé játszott, és nem tartozik a szimfonikus zene fő irányvonalához” – részletezi a fiatal karmester.

A felhangzó emblematikus darabok, mint az Egy faun délutánja és a Lúdanyó meséinek szvitváltozata a francia szimfonikus zene sarokkövei. Mindkettő nagyon jó zenekar– és közönségnevelő, könnyen befogadható és elképesztő hangszínbeli komplexitásokkal rendelkezik. A második félidőben csendül fel Haydn szimfóniája, melyet az 1780-as évek közepén komponált egy Párizsból érkező felkérés nyomán. „Bár nem járt Franciaországban, Haydn mégis pontosan tudta, mi az, ami a közönséget tűzbe hozza, lelkesíti vagy épp haragra gyújtja. Az sem volt példátlan, hogy a nagyérdemű szétver egy koncerttermet, nos, erre a szenvedélyre reagál szimfóniájában is” – avat a mű kulisszatitkaiba.

Hontvári Gáborral a kitűnő francia program folytatódik, méghozzá nem is akárhogyan! A november 20-án induló 17:18 hangversenybérlet első koncertjén mesél majd a művekről, előtte pedig találkozik a Zenélő Hétvége diák résztvevőivel. A Győri Filharmonikus Zenekar nagy sikerű zenei táborának tematikájára épül ez az izgalmas szombat-vasárnapi debütáló programsorozat, a fókuszban Ravel tündérmeséjével.

Cikk forrása: gyorplusz.hu (https://www.gyorplusz.hu/gyor/francia-tortenetek/)

Fotó: Ábel Rezső

Vissza