Gratulálunk a díjazottaknak!

2021. március 16., kedd, 12:50

A Győri Filharmonikus Zenekar épp, hogy befejezte a Varga Tibor hangversenybérlet rádiós felvételét február közepén,  amikor a program szólistája, Bolykó István rögtön rá is kanyarodott Richard Strauss II. Esz-dúr kürtversenyére. A szólamvezető szereti a kihívásokat, és jól bírja a terhelést is, így nagy örömmel és kíváncsisággal vágott bele a horvát rendezésű PaMus Flow Global Nemzetközi Fúvós Versenybe. A megmérettetés most az online térben zajlott, a zsűri értékelése alapján Bolykó István korosztályában első helyezést ért el. 

“Nagy öröm volt számomra a díjazás, nem számítottam ilyen jó eredményre, mert februárban még bőven a zenekar Oxford programjának  szóló bemutatkozására készültem, így utána tovább folytattam a koncentrált munkát Richard Strauss másik versenyművével” – részletezi a díjazott, Bolykó István.  A klasszikus kötelező darab mellett, kortárs művel is készült a nemzetközi versengésre. A megmérettetés online lebonyolítása nehezített pályára helyezte a muzsikust, aki egy felvett zongorakivonat alapján játszotta fel a pályaműveket. “Ez nem volt egyszerű feladat, hiszen sok esetben más volt a tempó mint, amit megszoktam. Érkezett aztán egy sorszám is, amit be kellett mutatni a felvételek elején, és onnantól kezdve 36 órán belül fel kellett tölteni azokat.” Az eredmény mutatja, a  kürtművész a verseny feltételeinek maximálisan eleget tett. 
Stílusgyakorlattal, a nemzetközileg is jól ismert magyar darabbal pályázott még tavaly Anderkó Dániel, társulatunk klarinét szólamvezetője az amerikai Silverstein Works online versenyére. A cég a világ vezető zenekarainak szólóklarinétosait, illetve szabadúszó hangszeres művészeit látja el professzionális kiegészítőivel és tartozékaival. A vállalat legmodernebb fejlesztéseit a Győri Filharmonikus Zenekar tagjai is kipróbálhatták  2018-ban, a győri rendezésű 8. Európai Klarinétfesztiválon. A társulat klarinét szólamában azóta is használják a cég által gyártott nádakat és szorítókat.
Anderkó Dániel a pandémia első hullámában nagy örömmel csatlakozott tehát a Silverstein Works online versenyéhez. Kovács Béla Hommage à Richard Strauss című művével a döntőből a megtisztelő 6. helyig jutott. “A nemzetközi megmérettetésen különböző korcsoportokban közel százhatvanan   indultunk. A verseny korrektségét jelzi, hogy mind a három fordulóban más - más tagokból állt a zsűri - meséli. A döntőben a 6. helyet értem el, ami nagy öröm és megtiszteltetés volt számomra. Majd az idei válogatónak köszönhetően bejutottam a “Silverstein Works Next Generation Artist”- jai közé, ami annyit jelent, hogy portfóliómmal bekerültem a világhírű cég égisze alá.” Ez a szakmai elismerés komoly visszaigazolás a Győri Filharmonikus Zenekar művésze számára, aki az elvárásoknak a folytatásban is szeretne maximálisan eleget tenni. 

 

Vissza