Gyász

2021. december 4., szombat, 12:10

Nyolcvanöt éves korában elhunyt Bári Olga, egykori önkormányzati képviselő, a Győri Filharmonikus Zenekar korábbi igazgatója, az Arrabona Városi Nyugdíjas Egyesület elnöke.

Tanítóképzőt végzett, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar-népművelés szakán szerzett diplomát. Pályafutását népművelési felügyelőként kezdte, sokféle kulturális rendezvény elindítója volt Mosonmagyaróváron és Győrben. Felfigyelve sokrétű tevékenységére, felkérték a győri Lloyd irányítására, majd a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatására 1975-1982-ig, Jancsovics Antal karmester művészeti vezetése mellett.

Komoly kihívást jelentett akkoriban a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatása, intézménnyé fejlesztése, hiszen a körülmények közel sem voltak kedvezőek.  A társulat próbaterme a régi megyeházán működött, az egyik koncerthelyszín a Városháza Díszterme volt, a nagyobb hangversenyeket az egykori Magvassy Sportcsarnokban tartották. Bári Olga feladata volt az együttes kapcsolatainak kiépítése, a hazai és külföldi koncertek szervezése a Filharmóniával, a vidék zenei központjának kialakítása. Felismerte a társulat társadalmi beágyazódásának  fontosságát, mindent megtett annak érdekében, hogy a győriek megismerjék és magukénak érezzék a zenekart.

Nagyon szerette a győri társulatot, az országot járva a társulattal részese és tanúja lehetett sikereiknek és elismeréseiknek. Minden koncertjükön ott volt, csodálta a zenekari tagokat, a közösségépítésben meghatározó szerepük volt Pothof Csaba és Németh Géza koncertmestereknek. „Ha a művészek fáradtak is voltak, mikor felvették a zenekari ruhájukat, és kiálltak a színpadra, mindig megszületett a csoda” - fogalmazott Bári Olga zenekari visszaemlékezésében 2017-ben. Igazgatása alatt tett azért is, hogy a tehetséges fiatal zenészeket a városban tartsa, megteremtette annak lehetőséget, hogy versenyeken mérettessék meg magukat.

Igazgatói megbízatása után is megmaradt kapcsolata a zenekarral, az Arrabona Városi Nyugdíjas Egyesület elnökeként szervezte a Richter termi koncerteket a szépkorúaknak. Hátrányos helyzetű emberekért és az idősekért dolgozott, számos országos és helyi kitüntetéssel jutalmazták, megkapta többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, az Emberségesebb Magyarországot elismerést, a Békemozgalom díját, valamint átvehette a Szent László-díjat és 2016-ban a „Pro Urbe Győr” kitüntető címet. 

Bári Olgát Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata saját halottjának tekinti. Temetése december 13-án, hétfőn délután három órakor lesz a nádorvárosi köztemető új ravatalozójánál.

Emlékét kegyelettel őrzi a Győri Filharmonikus Zenekar!

Fotó: O. Jakócs Péter

Vissza