Innovációból hagyomány

2020. január 26., vasárnap, 17:17

Izgalmas helyszín, gyönyörű muzsikák, móka, kacagás, no és felemelő pillanatok. Idén is teltházat, több mint 1200 nézőt bűvölt el a Győri Filharmonikus Zenekar hagyományteremtő Farsangi koncertje. Tavaly született meg az az országosan is kiemelkedő, egyedülálló ötlet és megvalósítás, hogy az Aqua Sportközpontban rendezzenek komolyzenei koncertet. Győrött a sport és kultúra egymást erősítve, kéz a kézben jár.  A koncert helyszínét, az uszodát oly jól ismerő Petrov Iván, a Győri Úszó Sportegyesület vezetője és edzője kereste meg korábban azzal Fűke Géza igazgatót, hogy az Aqua Sportközpont akusztikája lehetővé teszi, hogy a Győri Filharmonikus Zenekar ott bemutatkozhasson. A merésznek tűnő, bátor innovációból hagyomány lett, a szervezők és rendezők már a jövő évi farsangi koncert vázlatain dolgoznak.

A Győri Filharmonikus Zenekar idei évadának mottója Felfedezések, így e köré épült a vizes tematikájú kulturális és sport elemekkel tűzdelt színvonalas, meglepetés Farsangi koncert. Hasonlóan, mint tavaly, idén is a társulat a medence fölé épített 140 négyzetméteres színpadon foglalt helyet, és miután az uszoda viszonylag jó akusztikájú, így csak minimális erősítésre volt szüksége a zenekarnak.

A szombat este boldogan telt, nem volt hiány humorban és meglepetésekben sem. Az est karmestere, Berkes Kálmán fürdőköpenyben, szalmakalapban és napszemüvegben lépett a társulat és a teltházas közönség elé, míg az est két műsorvezetője, Bősze Ádám és ifj. Knézy Jenő gumicsónakkal érte el a vízi színpadot.  A filmzenei nyitány meglepetésvendége a győriek egyik sportbüszkesége, legendája volt. Csay Renáta,  hússzoros maraton kajak világbajnok gondoskodott arról, hogy a két műsorvezető szárazon lépjen a partra.

A Farsangi koncert első félideje humoros világcsúcskísérlettel folytatódott. Petrov Iván úszóedző és Bukor Ádám, a rekordokat döntögető felvidéki uszonyosúszó mérte össze tudását a vízben, illetve tett rá kísérletet, legalábbis, ami Petrov Ivánt illeti. Aztán már Csajkovszkij Diótörő szvitjének ismert tételeire mutathatták be tudásukat a Győri Úszó Sportegyesület tagjai, szelték a habokat a kicsi reménységek és a magyar válogatott tagjai. Kitörő taps és elismerés fogadta az uszodában rendszeresen edző Patkás Tamás, nyílt vízi paraúszót is.

Városunk híres világszínvonalú kulturális intézményeiről. Több éves együttműködés, kiváló kapcsolat és számtalan sikeres előadás köti össze a Győri Filharmonikus Zenekart és a Győri Balett társulatát. Ez a hagyomány a szombati Farsangi koncerten is folytatódott. A művészeti vezető, Velekei László Händel Vízizenéjére „komponálta” meg a négy fiatal pár vidám táncát.

A második félidőben a magyar szinkronúszó válogatott sportolói, a Két lépés a pokolból című film zenéjére mutattak be egy lenyűgöző koreográfiát, majd egy városi, „sporttörténeti” pillanatnak lehettünk tanúi. Váltóúszásban „mérkőzött” meg a zenekar a balett csapatával. Az előbbi nyert, köszönhetően Jakabos Zsuzsanna, Európa-bajnok úszónknak. Strauss Kék Duna keringője után hangzott fel lezárásként az ilyenkor elmaradhatatlan Radetzky induló. A népszerű zeneművet Kiss János, a Győri Balett igazgatója rutinosan vezényelte. A felejthetetlen Farsangi koncertet a közönség vastapsa, majd nevetése zárta, hisz a két igazgató ismét a vízben találta magát.

fotó: Krizsán Csaba

Vissza