Januári koncertajánló

2019. december 28., szombat, 19:01

A Győri Filharmonikus Zenekar indítja útjára a 2020-as évet! A legnépszerűbb operett és musical slágerek csendülnek fel a Richter János hangversenybérlet programjaként az Audi Arénában január 2-án. A Dal, virtus, szenvedély című koncertgálán a Budapesti Operettszínház művészei lépnek a színpadra, akiket a Győri Filharmonikus Zenekar kísér, Rácz Márton vezényletével. Az élményt kiváló táncművészek, különleges koreográfiák és jelmezek teszik teljessé.

Visszatér Hamar Zsolt, a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója, aki tavaly ősszel együttesével nyitotta meg a Nikisch bérlet idei évadát. Vezényletével most a Varga Tibor bérletben Ravel és Berlioz emblematikus művei csendülnek fel a Richter Teremben január 10-én. A két briliáns mű közt hangzik fel a kortárs magyar zeneszerzés egyéni hangú komponistájaként számon tartott, film- és színházi zenéiről is ismert Tallér Zsófia ősbemutatója.

Van másik… címmel mutatkozik be a Flesch Károly hangversenybérlet idei első koncertje. A kamaraprogram a bécsi klasszika nagymestereinek műveit öleli fel. Haydn G-dúr „Gypsy” zongoratrióját Mozart Esz-dúr kürtkvintettje követi, a koncert Beethoven első, c-moll vonósnégyesével zárul. A Győri Filharmonikus Zenekar művészei Berkes Kálmán vezetésével lépnek fel az Egyetemi Hangversenyteremben január 19-én.

A téli szünet után már január közepén folytatódik népszerű ifjúsági koncertsorozatunk. Zenebirodalom című programunkban ezúttal együttesünk kiváló vonós hangszeresei mutatkoznak be. Interaktív előadásukban a szerenád műfaját hozzák közelebb a kisiskolásokhoz.

Országos szinten is egyedülálló ötletnek bizonyult uszodában komolyzenei koncertet rendezni. A tavalyi sikeren felbuzdulva zenekarunk az idei Farsangi koncertet a tavaly debütáló helyszínen, az Aqua Sportközpontban rendezi meg. Műsora most is meglepetés lesz, annyit azonban elárulhatunk, nem lesz hiány vidámságban és humorban sem. Együttesünk a medence fölé épített 140 négyzetméteres színpadon foglal helyet, külön érdekessége a projektnek, hogy az uszoda viszonylag jó akusztikájú, így csak minimális erősítésre lesz szüksége a zenekarnak. Az est műsorvezetője Bősze Ádám, a farsangi koncert karmestere Berkes Kálmán lesz január 25-én.

Az idei év kiemelt zeneszerzője Beethoven, aki 250 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot. A német komponista emléke előtt tiszteleg a Győri Filharmonikus Zenekar 17/18 hangversenybérlete is. A műsorban Beethoven Prometheuszának  nyitánya és III. (Esz-dúr) “Eroica” szimfóniája is felcsendül a bérlet január 29-ei nyitóestjén. A Győri Filharmonikus Zenekart Berkes Kálmán dirigálja, a népszerű, kora esti koncert házigazdája dr. Szabó Balázs zenetörténész.

Beethoven III. (Esz-dúr) “Eroica” szimfóniája másnap Sopronban, a Liszt Ferenc hangversenybérletben is felhangzik. A Brahms-Beethoven est karmestere Berkes Kálmán, szólistája Kokas Katalin, aki Brahms kultikus, D-dúr hegedűversenyét Sopron után Győrött is bemutatja  a Nikisch Artúr hangversenybérletben január 31-én.

Nagy büszkeség számunkra, hogy a Győri Filharmonikus Zenekar ismét részt vesz a Budapesti Fesztiválzenekar által életre hívott zenei maratonon. Idén a meghívott társulatok Beethoven műveit idézik meg. Előadásunkban ismét felcsendül az Eroica szimfónia a február 2-ai egész napos zenei eseményen, a Művészetek Palotájában.

Vissza