Japán Tündérmese

2023. január 24., kedd, 12:58

Prominens vendéget látott vendégül a Győri Filharmonikus Zenekar, hétfő este meghívásának tett eleget a magyarországi japán nagykövet, Őexc. Otaka Masato. A Tündérmese című program egyedülálló zenei kínálattal ajándékozta meg a közönséget a belga Martijn Dendievel vezényletével. A teltházas koncert után a zenekar menedzsmentje és a győri társulat japán művészei köszöntötték a nagykövetet, aki nem először tett látogatást városunkban. „Fantasztikus volt az este, Győr kivételes helyzetben van, hogy ilyen kitűnő társulata van, mint a Győri Filharmonikus Zenekar!” – hangzott dicsérete a fogadáson. A magyarországi japán nagykövet hangsúlyozta, Győr sok szempontból meghatározó szerepet tölt be az ország kulturális életében, az évtizedek óta itt alkotó japán művészek elhivatottságukkal erősítik a Győri Filharmonikus Zenekar és a Győri Balett társulatát, illetve jelentős eredményeket érnek el a harcművészet, a kendo területén is. „Nagyon fontos, hogy a Magyarországon élő japán művészek tudjanak egymásról, mi ebben próbálunk meg segíteni, minden támogatást megadunk ahhoz, hogy munkájukban, az adott művészeti ágban még inkább ki tudjanak teljesedni.”

A nagykövet, Otaka Masato azt is elárulta, hogy miután számos japán művész alkot az országban, sőt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen közel harminc diákjuk tanul, szeretnének létrehozni a későbbiekben egy japán zenei formációt, mely kiváló lehetőséget ad az együttalkotásra és bemutatkozásra, a hazai közönség pedig közelebbről is megismerkedhet a felkelő nap országának lenyűgöző kultúrájával, művészeivel.

Mint ismert a Győri Filharmonikus Zenekar a közelmúltban többször turnézott sikerrel Kelet-Ázsiában. A társulat Japánnal való kapcsolata erős, ez többek között köszönhető Berkes Kálmán művészeti vezetőnek, aki korábban a tokiói Musashino Zeneakadémián 25 évig oktatott, és szakmai munkája mellett sokat tett a japán és a magyar kulturális kapcsolatok erősítéséért. „A nagykövet jelenléte nagy megtiszteltetés számunkra, japán művészeinknek jóleső érzés e kitüntetett figyelem és támogatás” - fogalmazott a hétfői fogadáson Fűke Géza igazgató. „Erős közösséget alkotnak a társulaton belül is, művészetükben rendkívül alázatosak, munkastílusuk példaértékű és követendő. Nagyon szorgalmasak, ennek köszönhetően kiválóan beilleszkedtek a „győri családunkba”, nagyon gyorsan el tudták sajátítani azt az európai zenei stílust, mely sikeressé teszi a Győri Filharmonikus Zenekart."

Vissza