Karanténnapló 1.

2020. április 4., szombat, 13:33

Lassan kezdjük megszokni, beáll az új „szeretemnemszeretem” rendszer. Elfogadjuk, ez van, alkalmazkodunk hozzá. A Győri Filharmonikus Zenekar tagjai is felvették az önkéntes karantén ritmusát, napi gyakorlással, önmaguk fejlesztésével, illetve tanítványaik online oktatásával töltik hasznosan az időt. A művészek számára a társulat vezetősége azt is lehetővé teszi, természetesen betartva a szigorú járványügyi rendeleteket és előírásokat, hogy önállóan vagy kiscsoportosan gyakoroljanak a Richter Terem erre kijelölt helységeiben.

 

A társulat művészeti vezetője ezekben a napokban jubilált, 2009. április elseje óta tölti be pozícióját. A Liszt- és Magyarország Érdemes Művésze díjas Berkes Kálmán klarinétművész most is szorgalmasan használja ki a rendelkezésére álló temérdek időt, a jóízű otthoni ebéd és némi szieszta után útja mindennap a napsütötte, de kihalt belvároson át vezet a zene szentélyébe, a Richter Terembe. Partitúrákat tanulmányoz és gyakorol szorgalmasan, de mint mondja, nagyon hiányzik neki a társulat, a közös próbák, az összmunka, az esti előadások és természetesen a közönség szeretete.

 

Budai SándorBudai Sándor nagybőgő szólamvezető szigorúan veszi az önkéntes karantént, otthon tölti nagyon hasznosan mindennapjait. Beosztása most hasonló, mint az egyetemi kollégiumban volt, amikor a gyakorlásra, önmaga fejlesztésére koncentrálhatott. Sok más zenésztársához hasonlóan ő is tanít, elmélyül a zeneirodalomban, ami bár szűkmarkúan bánik hangszerével, egy művet biztosan rongyosra hallgatott már. A szólamvezető, szólista Kuszevickij fisz-moll nagybőgőversenyével debütált a Győri Flharmonikus Zenekar élén 2017-ben, ez a felvétel most gyakran kerül elő, nosztalgiával gondol vissza a sikeres koncertre.

 

Fejes Ágnes fagottművész az önkéntes karantén első napján kockás papírra írta fel, milyen tervekkel, ötletekkel múlatná hasznosan idejét. Rengeteg ötlete alig fér bele a napi 16 órába: skálázik, technikailag fejleszti hangszeres játékát, az elérhető számítógépes, mobil applikációknak köszönhetően pedig a szóló, illetve kamaradarabokat egymaga is fel tudja játszani, ezen videók elkészítésével több órát tölt. A zenekar tagjai virtuálisan továbbra is együtt dolgoznak, Ágnes szólamtársával, Molnár Johannával és Achille Dallabona olasz fagottművésszel rögzítette Manuel Martinez Tango három fagottra című művét. Maradék szabadidejében főz, sportol, meditál és olvas, mint mondja, a tudatosság, az önmagunkra való figyelés segít abban, hogy elviseljük a körülöttünk zajló tragédiát.

 

Steven Verhelst Song for Health című szerzeményét a világ minden részén feldolgozták már. A Győri Filharmonikus Zenekar facebook oldalán  is megtekinthető a videó, melyben Szépszabó Marine brácsa szólamvezető  és Szépszabó Krisztián harsonaművész adják elő a művet, mely köszönetet mond azon hősöknek, egészségügyben dolgozóknak, akik nap mint nap a frontvonalban harcolnak a koronovírus-járvány terjedése ellen.  Stepper Tibor trombitaművész pedig marcalvárosi szomszédainak unszolására teszi ugyanezt, minden este kiáll panel lakásának erkélyére frakkban, hangszeres játékéval így mond köszönetet a győri kórház dolgozóinak áldozatos munkájáért. A minikoncerten felhangzott már Nino Rosso Il Silenziója, Verdi Aidájából a  Bevonulási induló, vagy épp a Volt egyszer egy vadnyugat című filmből Ennio Morricone egyik kultikus szerzeménye. Tibor kitartóan otthon gyakorol, és mint a Liszt Ferenc Zeneiskola tanára ő is átállt a tantermen kívüli digitális oktatásra. Napja percre pontosan beosztott, este pedig már a kórházi szerenádra készül.

 

A trombitaszólamból többen, Németh Tamás, Vörös Ádám, Kránitz Imre, ha tehetik inkább a Richter Teremben gyakorolnak. Tamás szerint ugyanis nincs az a szerető, gondoskodó család és lakóközösség, mely hosszú távon elviselné a skálázást, a technikai gyakorlást. Többször összeülnek, kamarazenélnek, szigorúan betartva a tisztes távolságot, már azt is fontolgatják, hogy hamarosan egy platós autóról trombitálják össze a győri városrészek ablak és erkély népét.

 

A zenekar művészei tehát kitartóan gyakorolnak a négy fal közt, vagy épp betartva a szigorú szabályokat, a Richter Teremben próbálnak. Sokan ezt videó felvételeiken meg is osztják közönségükkel, melyek elérhetőek a Győri Filharmonikus Zenekar facebook oldalán is.  Nemes Réka fuvolaművész csodálatos hangszeres játékával köszöntötte a bolondos, kiszámíthatatlan áprilist, míg Sebestyén Péter csellóművész Mozart Ave Verum Corpus című művével már a nagyhétre, húsvétra készül, a héten ezzel folytatjuk karanténnaplónkat, de addig is a legfontosabb üzenet: #maradjotthon!

Vissza