Karanténnapló 2.

2020. április 12., vasárnap, 14:17

Nagyhéten a Győri Filharmonikus Zenekar a szeretet és az összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet egy rá jellemző, innovatív megoldással. Házhoz vitte a zenét. A társulat Arrabona Rézfúvós Kvintettje (Németh Tamás - trombita, Vörös Ádám - trombita, Bolykó István - kürt, Tóth József - harsona, Hauszknecht Csaba - tuba) a révfalui idősotthon lakóinak és a marcalvárosiaknak játszott, akik szigorúan az otthonaikból, az ablakokból és erkélyekről hallgatták az élő zenét, a karantén muzsikát. A zene házhoz megy – elnevezésű kezdeményezés mind a közönségnek, mind a zenekar tagjainak nagy öröm volt, ebben a bezártságban, a közel egyhónapos otthoni, négy fal közti gyakorlásban bizony jól esett végre játszani, egy jó nagyot fújni, az élő zene örömmel és reménységgel töltötte el nemcsak a hallgatóságot, de a művészeket is. 

 

#maradjotthon – bizony egymásba érnek a mindennapok, és most a kereszténység legnagyobb ünnepének három szent napja is. A húsvét méltó ünnepléséhez hozzátartozik az a több ezer éves hagyomány, amit idén másképp kell, hogy megéljünk. A templomok hetek óta zárva, a hívők online követhetik a miséket, tarthatják a kapcsolatot papjaikkal, lelkipásztoraikkal, a televízió bár továbbra is közvetíti Ferenc pápa nagypénteki keresztútját és húsvétvasárnapi Urbi et Orbi áldását, idén a Szent Péter tér teljesen elcsöndesül, más értelmet nyer ezzel az ünnep. „Személyes szerencsémnek érzem, hogy nem leszek elzárva a templomomtól” - fűzi hozzá a fentiekhez a társulat igazgatója, Fűke Géza, aki a nagyhéten segédkántorként szolgálhatja egyházát, orgonálhatott, illetve a szent három napban énekhangjával tölti meg az üres templomot, virtuálisan összekapcsolódva a hívők közösségével.

 

„Érthető okokból az idei húsvét a visszafogottságról szól - folytatja már a gondolatot Juhász Viktor, a társulat cselló szólamvezetője. – A feltámadás gyönyörű ünnepén hálát kell adni Istennek, hogy együtt lehetünk, és nem baj, ha ezekben a napokban szerényebben ünnepelünk, mint a megelőző években.” A  kétgyermekes édesapa és párja Juhász-Molnár Boglárka, az együttes hegedűművésze számára most a legfontosabb, hogy mindannyiak egészségesek maradjanak, annál is inkább, hiszen második kisfiúk most kéthónapos, így ők is szigorúan betartják a járványügyi korlátozásokat, és otthon töltik a mindennapokat. Ha tehetik együtt, illetve művész szomszédaikkal, Györe Nóra koncertmesterrel és Horváth Mihály nagybőgő szólamvezetővel kamaramuzsikálnak, természetesen a tisztes távolból. Viktor elárulta, nagyon hiányzik neki a közönség, az élő zene varázsa, a Győri Filharmonikus Zenekar hangszeres játéka, az a szellemi és érzelmi érték, amit ez a kiváló csapat képvisel. „Társulatunk egy szorosan együttműködő, egymásért igen komolyan felelősséget vállaló kulturális társaság, nagyon hiányoznak egytől egyig” – vallja Viktor.

 

#marajdotthon, legyél kreatív és valósítsd meg álmaidat! – ennek jegyében készítette el, már az ünnepre hangolódva felvételét a szólam kiválósága, Sebestyén Péter csellóművész, akit zenésztársa Fejes Ágnes fagottművész inspirált arra, hogy egy régi álmát váltsa most valóra. Stúdió és szerkesztő hiányában jól jött az az acapella applikáció, melynek segítségével elkészült videója, amit a Győri Filharmonikus Zenekar facebook oldalán eddig közel kétezren láttak. Mozart csodálatos Ave verum corpus című műve közel áll a fiatal művészhez, egyrészt gyermekkorának meghatározó darabja, másrészt Írországban, ahol Péter több kamarazenekart is alapított, illetve tanított többször került elő ez a mű. Bízik abban, hogy sikerül majd virtuálisan összekapcsolódnia szólamtársaival, szívesen dolgozna velük együtt egy újabb izgalmas projekten.

Vissza