Karanténnapló 3.

2020. április 19., vasárnap, 19:39

Egy ízig-vérig művész embernek lételeme a színpad, a szereplés és a közönség szeretete. A járványügyi vészhelyzet a zenekari aktivitást teljes mértékben korlátozza, az innovatív ötletek megvalósítását azonban nem. A Győri Filharmonikus Zenekar #maradjotthon #azenehazhozmegy elnevezésű kampánya folytatódott az ünnepek után is, a társulat Arrabona Rézfúvós Kvintettje nagy sikerrel mutatkozott be Marcalvárosban, Adyvárosban és a belvárosban. A sűrűn lakott városrészek közönsége továbbra is az ablakokból, erkélyekről hallgatta a negyvenperces koncerteket, melyeket két nagyméretű ledfalra is kivetítettek. A feltöltődés jegyében a társulat egy nem mindennapi, felejthetetlen élménnyel ajándékozta meg őket.

 

„Már az első alkalommal, amikor Marcalvárosban II-n játszottunk, a tapsokból és a bravózásokból az jött le, hogy kezdeményezésünk nagyon tetszik a városrész lakóinak, hálásak voltak érte” - összegzi a korábbi koncert fogadtatását a kvintett tagja, Bolykó István kürt szólamvezető. A formáció (Németh Tamás - trombita, Vörös Ádám - trombita, Bolykó István - kürt, Tóth József - harsona, Hauszknecht Csaba - tuba)  több mint egy éve állt össze, most is folyamatosan próbálnak, és nagy örömmel vesznek részt a #maradjotthon #azenehazhozmegy elnevezésű kampányban. Bemutatkozásaik felértékelődnek ebben a kulturálisan mindenképpen ingerszegény, valós közegben. Az utcazenélés nem új a kvintett számára, a tagok bármikor kaphatóak a rendhagyó, izgalmas koncertekre, zenéltek ők már a jeges szélben is, körbe-körbe a győri óriáskeréken.

 

Az országosan egyedülálló, innovatív kampány folytatásában a Győri Filharmonikus Zenekar együttesei továbbra is lakótelepi környezetben tűnnek majd fel, a kezdeményezéshez más művészek is csatlakoznak. Az első fellépő a Pro Urbe díjas Rákász Gergely volt, aki nem kevesebbre vállalkozott, minthogy platós kocsira ülve orgonáljon Marcalváros két pontján. A jó humorral megáldott művésznek erről az ókori Róma egyik jelenete jut eszébe, amikor az orgona elődjét felrakták egy ökrös szekér tetejére, majd azt vontatták be az arénába, hogy a játékokra összegyűlt többezres közönség hangszeres muzsikát hallgasson. „Mi ez, ha nem ennek egy modernkori leképeződése?” – teszi fel a kérdést. Szombat este Rákász Gergely gladiátorként állt helyt, és egy jót „cirkuszolt” hangszerével a sűrűn lakott városrészben. „A legfontosabb, hogy az otthonaikban rekedt emberek élő zenét kapjanak, a minőségnek ereje van, az élő koncert élménye pedig közösséget formál.” Az utcai koncerteket minden alkalommal az Arrabona Polgárőr Egyesület biztosítja, a Győri Filharmonikus Zenekar tehát nem hagyja magára közönségét, azonban mindenkit arra kér, hogy #maradjonotthon!

 

Miután a társas érintkezések beszűkültek, a bezártság, a négy fal közti gyakorlás a társulat tagjait egyéni szinten is új, izgalmas megoldásokra sarkallja, a Győri Filharmonikus Zenekar facebook oldalán naponta jelentkeznek felvételeikkel. „Idáig zenésztársaim az acapella alkalmazásnak köszönhetően saját magukkal kamarazenéltek - vezeti fel  Falvai Márton kürtművész -, a szólamunkból mi négyen álltunk össze (Bolykó István, Dankos Ferenc, Falvai Márton és Szabó János), külön-külön feljátszottuk Friedrich Silcher A kürt című művének egy-egy részletét, majd ezeket gyúrtam össze egy teljes értékű produkcióvá, ami technikailag jóval több utómunkát, gondozást igényelt.” Ez a frappáns kürtkvartett projekt a zenészeket igencsak felvillanyozta, hiszen több mint egy hónapja már, hogy utoljára együtt zenéltek. „Ez egy csapatmunka, egy társasjáték, ami most a nappali szobánkra korlátozódik, hiányzik nagyon a zenekari jelenlét.” A kürtösök már a következő projektjükön dolgoznak, melyben részt vesz a teljes szólam.

 

A Győri Filharmonikus Zenekar május végéig lemondta összes koncertjét, több megoldáson is dolgoznak, hogyan tudják az elmaradt előadásaikat pótolni, illetve közönségüket kárpótolni.  Vannak azonban olyan bemutatkozások, melyeket már csak jövőre lehet megrendezni. Ilyen a Kantharosz Gála, mely idén XI. alkalommal jelentkezett volna megújult formában az Olimpiai Sportparkból. A társulat ismét együtt dolgozott volna régi barátjával Litkai Gergely humoristával, aki szomorúan fogadta a tényt, hogy koncertjük elmarad. Az eredeti szándékok szerint az idei gála mind programjában, mind zenei kínálatában a könnyedebb stílusokat mutatta volna fel, arra helyezvén a hangsúlyt, hogy életünk minden szegmensét átszövi a klasszikus zene. Gergely és a zenekar erre nézve olyan példákat hozott volna, mint John Williams kultikus filmzenéi, felcsendült volna egy-egy ismert szám zenekari változata a Metallicától vagy épp az Apocalypticától. A humorista optimista és reméli, hogy hamarosan egy jókedvű koncert közreműködőjeként állhat majd a győri közönség elé.

Vissza