Karanténnapló 4.

2020. április 26., vasárnap, 14:01

Örömmel és bizakodással tölti el a városlakókat a Győri Filharmonikus Zenekar #maradjotthon #azenehazhozmegy elnevezésű kampánya. A héten ismét a társulat Arrabona Rézfúvós Kvintettje és Rákász Gergely, Pro Urbe díjas orgonaművész vitték el a reménység dallamait a sűrűn lakott lakótelepekre. A győri rézfúvós formáció nagy sikerrel mutatkozott be a belvárosban, Szigetben, Marcalvárosban és a Szabadhegyi tónál, majd szombaton az orgona hangjai csendültek fel Ménfőcsanakon és Adyvárosban. A közönség továbbra is fegyelmezett, szigorúan az ablakokból, erkélyekről hallgatják a koncerteket, melyeket az Arrabona Polgárőr Egyesület biztosít.

 

A JÓ nem fejezi ki azt az érzést, amit a rezesek éreznek ebben a helyzetben egy-egy koncert alkalmával a lakótelepi közegben. „Visszaköszönnek a gyerekkori élmények, amikor a fúvós zenekarunkkal fújtuk az ébresztőt egy platós kocsiról - mondja a közönség fogadtatásáról a formáció tagja, Vörös Ádám trombita szólamvezető. - Igazán jól esik a közönség pozitív reakciója, kellemes meglepetés ér bennünket mindenhol.” Az Arrabona Rézfúvós Kvintett hangszereikkel betöltik az üres teret, a tapsokból ítélve a hallgatóság hálával és örömmel fogadja a zenei örökzöldeket. A kiváló szólamvezető a Richter Teremben, míg menyasszonya Tanisawa Haruka, a társulat oboa szólamvezetője otthon gyakorol. Mindketten nagyon várják már a karantén végét, nemcsak azért, mert szeretnének együtt zenélni társaikkal, hanem, hogy végre házasságot kössenek, természetesen úgy, hogy a jeles alkalomra Haruka szülei is ide tudjanak utazni Japánból.

 

„A mostani kényszerpihenőnk napi rutinja némileg hasonlít a nyári szabadságunk időbeosztásához – fogalmaz a karantén előnyeiről Györe Nóra koncertmester, aki amellett, hogy anyai teendőinek is maximálisan eleget tesz, sok időt tölt hangszeres játékának fejlesztésével. Aki ismeri Nórát, tudja róla örök maximalista, most is a tökéletest tűzte ki célul, kevesebbel nem éri be. A technikai alapozásra a sűrű, évados beosztásban napi félóra jut, most ez órákban mérhető. Bach és más zeneszerzők versenyművei, előadási darabok kerülnek most a kottatartóra. „A zenekartól kaptunk nyolc egységnyi zenekari művet, együtt haladunk a gyakorlásban férjemmel, a zenekar nagybőgő szólamvezetőjével, Horváth Mihállyal és a15 éves kislányukkal, aki szintén hegedül és zongorázik, nálunk mindenki komolyan veszi a napi penzumát. Olyannyira, hogy zeng az egész ház – teszi hozzá szellemesen a férj, Horváth Mihály. – Egy helyrajzi szám alatt „csak” négyen lakunk itt a zenekarból (szomszédaik Juhász Viktor cselló szólamvezető és felesége, Juhász-Molnár Boglárka hegedűművész – szerk.), nagyon ritka az a pillanat, amikor itt csönd van.  A jelek szerint még bírják a környéken lakók (nevet). Ilyen üdvös körülmények között nem is olyan egyszerű egy komolyabb videót összehozni, főleg, hogy az otthoni körülmények meg sem közelítik egy stúdió lehetőségeit.”

Schumann Sylvesterliedjét játszotta fel az acapella alkalmazással, bár kissé melankolikusabb lett, mintha ez csellón szólalt volna meg, de megmutathatta benne, mire képes szeretett hangszere, a nagybőgő. Emellett ő is szívesen tanulmányozza Bach műveit, a Richter Teremben pedig szólampróbákat tartanak. Mint mondja, hiányzik nekik már a színpad, a koncertközönség, jó lenne újra flow-ba kerülni. A karantén időszaka azonban arra biztos jó lesz, hogy feleségével együtt újult erővel térnek majd vissza a színpadra.

 

A zenekar facebook kihívásához Anderkó Dániel klarinét szólamvezető Wilson Variációk egy Paganini témára című művével csatlakozott. Örömmel figyeli zenésztársai bemutatkozásait, mint mondja kreatív, frappáns megoldások születnek az acapella alkalmazásnak köszönhetően, amit ő már korábban megismert és használt is. Dani hamar átvette a karantén hangulatot, úgy rendezkedett be, hogy minden napnak meglegyen a varázsa.  Hangszeres játékát napi gyakorlással fejleszti, segíti idős szomszédját, bevásárol, postára megy helyette, szabadidejében olvas, sok erőt merít Márai Sándor Füveskönyvéből. Esténként futni jár, aztán összeülnek zenekaros barátaival, hogy egy koccintás mellett egy jóízűt zenéljenek, természetesen csakis online, hiszen tart még a #maradjotthon felhívás.

Vissza