Karanténnapló 5.

2020. május 3., vasárnap, 11:39

Nagyszerű dolgok történtek a héten is! Egy 3 740 000 forintról szóló szimbolikus sárga csekket adott át a zenekar két szólamvezetője, Szépszabó Marine és Anderkó Dániel Dr. Dézsi Csaba András polgármesternek. Ezzel a pénzadománnyal támogatták a zenekar tagjai a városvezető által, március 19-én létrehozott Győri Segélyalap munkáját. „A Győri Filharmonikus Zenekar a város egyik legkomolyabb kulturális intézménye. A felénk irányuló szeretet és odafigyelés nap mint nap kitapintható, érezhető, szerettük volna ezt a sok jót meghálálni” - fogalmazott a társadalmi felelősségvállalás fontosságáról Fűke Géza igazgató. A Győri Filharmonikus Zenekar tagjai megértették a polgármester üzenetét, és egy emberként álltak a jóügy mellé. A Győri Segélyalap továbbra is minden forintra számít, az eljuttatott összegek a legjobb helyre kerülnek. „A társulat tagjai egytől egyig emberségből is jelesre vizsgáztak. Erőn felüli volt az az adakozási kedv, melynek köszönhetően, rekordidő alatt gyűlt össze ez a magas összeg” - tette hozzá büszkén a társulat vezetője.

 

A társadalmi szerepvállalás mellett a Győri Filharmonikus Zenekar a mostani nehezített körülmények között is teszi a dolgát. Sőt! Hétről hétre színvonalas műsorral ajándékozza meg a szürke hétköznapokat élő győrieket. Kezdeményezése célba ért, az országosan is figyelemreméltó, a #maradjotthon #azenehazhozmegy kampányába a társulat formációi sorra kapcsolódnak be. Kitűnő hangosítás mellett koncertjeiket két óriási ledfalon is követheti a közönség az ablakokból és erkélyekről, a rendezvények biztosításában továbbra is részt vesz az Arrabona Polgárőr Egyesület. Az országos bejelentés nyomán, miszerint fokozatosan újraindítják az életet hétfőtől, hamarosan az is kiderül, hogy a korlátozások lazítása miképp érinti a zenekar koncertjeit, illetve azok beharangozását. Addig is a zenekar vezetője, Fűke Géza arra kéri a városrészek lakóit, fegyelmezetten tartsák be a még fennálló rendeleteket. A kormány döntése alapján a rendezvényekre vonatkozó korlátozások továbbra is élnek, ennek értelmében az 500 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet megtartani augusztus 15-ig.

 

A rezesek után a Győri Filharmonikus Zenekar vonósnégyese (Bónitz Márton-  hegedű, Ráczné Nagy Andrea - hegedű, Szépszabó Marine - brácsa, Farkas Kálmán - cselló) debütált az utcazene kampányban. Kedden két alkalommal játszott Marcalvárosban, csütörtökön pedig már Szigetben és Adyvárosban csendült fel Mozart Kis éji zenéje. A formáció ötletadója és motorja Ráczné Nagy Andrea, aki nagy műgonddal válogatta össze a kiváló repertoárt, Mozart mellett többek között Weiner Leó, Piazzolla és Sosztakovics műveit. „Andreának köszönhetjük ezt az egészet. Már a próbák során kiderült, hamar egymásra találtunk mind a négyen. A közönség fogadtatása pedig egészen elképesztő volt - mesélte Bónitz Márton koncertmester. - Több mint tíz éve élek Győrben, de mindig meglepődöm, milyen fantasztikus emberek laknak itt, csak a szeretet és hála áramlott felénk a koncerteken.”

 

 „Amikor Sosztakovics ismert keringőjét játszottuk, azt vártam, mikor táncolnak már az emberek az erkélyeken - tette hozzá nevetve a társulat csellóművésze, Farkas Kálmán -, Frank Sinatra New York, New York című ismert dalát hatalmas ováció és taps fogadta.” A csellista nagyon aktív a karantén ideje alatt, több videót is feltöltött már a zenekar facebook oldalára, munkái nem mellőzik az olasz humort sem.

 

Bősze Ádám, a Bartók Rádió kiváló műsorvezetője a zenekarral legutóbb a farsangi koncerten dolgozott együtt az Aqua Sportközpontban. Mint mondja, országosan is kiemelkedő és figyelemreméltó a társulat aktivitása. „A Győri Filharmonikus Zenekar teljesen egyedülálló módon, nagyon aktívan vesz részt annak bemutatásában, hogy a hangversenyszezon bár leállt március közepén, ezzel együtt a zenekari munka nem állt le, sőt, szárnyal a műhelymunka a győri együttesnél.” Természetesen a fővárosba is eljutott a hír, hogy a társulat tagjai közel négy millió forinttal támogatták a Győri Segélyalap munkáját. „A járványügyi helyzetnek beláthatatlan következményei lesznek a kulturális életben is, ebben a nehezített helyzetben a győri együttes még arra is energiát fordított, hogy másokat támogasson, másoknak is adjon, nos, ez mindenképpen tiszteletet érdemel, emelem kalapom a győri zenészek előtt” - fogalmazott a kiváló műsorvezető.

Fotó: GYFZ/Mekli Stúdió, Mátyássy Jónás

Vissza