Karanténnapló 6.

2020. május 10., vasárnap, 12:57

“Megtartva” - ezzel a mottóval hirdette meg a Győri Filharmonikus Zenekar 2020/2021-es évadát. Ehhez kapcsolódik a társulat rendkívüli bejelentése, miszerint jelenlegi bérletesei egy regisztrációt követően ingyen juthatnak hozzá a következő szezon hangversenybérleteihez. “Miután az évadunk egyharmada elmaradt, sokat gondolkodtunk azon, hogyan tudnánk ebben a járványügyi helyzetben  kárpótolni a közönséget - szolgál magyarázatul Fűke Géza igazgató -, arra a döntésre jutottunk, hogy ingyenessé tesszük következő évadunkat. A mottónkkal is ezt hangsúlyozzuk, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy megtartsuk közönségünket, az előadásainkat és azt a színvonalat, amit megszokhatott tőlünk a nagyérdemű.” A Győri Filharmonikus Zenekar a Magyar Kormány és Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának stratégiai partnereként szeretne együttműködni a koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzet enyhítésében. A társulat e nem mindennapi kezdeményezésével pedig azokat is segíti, akiket anyagi szempontból mélyen érint a járvány.
 

A héten is folytatódott a #maradjotthon #azenehazhozmegy elnevezésű kampány, emellett felavatták a Richter Terem emeletén berendezett tv stúdiót. A nézők a Győri Filharmonikus Zenekar közösségi oldalán élőben is követhetik a hétről hétre jelentkező online műsort, aktuális témákkal, beszélgetésekkel. A debütáló harmincperces adás vendége a születésnapját ünneplő Berkes Kálmán volt. (videó)

„Az elmúlt két hónap a lassításról és a lelki feltöltődésről szól” – fogalmazott a társulat művészeti vezetője, aki 2009 óta tölti be ezt a megtisztelő pozíciót, tevékenysége eredményeként Bartók - Pásztory - díjjal ismerték el az együttes  szakmai munkáját, illetve Berkes Kálmánt három évvel később, 2016-ban Magyarország Érdemes Művésze díjjal tüntették ki. A karmester a zenekar online műsorában örömmel emlegette beugrását a tavalyi Voices gálán, a társulat sikeres délkelet-ázsiai turnéját, a nagy sikerű Beethoven-maratont és az ott is fehangzó III. „Eroica”szimfóniát.

A Liszt- és Grammy- díjas klarénitművész és hegedűművész felesége, Berkes Ryoko naponta járnak be a Richter Terembe gyakorolni. A művészeti vezető segíti a társulat kamaraegyütteseit, szabadidejében zenét hallgat, partitúrákat tanulmányoz és rengeteget olvas. De hiába a szigorú napirend és a finom házi koszt, nagyon hiányoznak neki az esti koncertek és a közönség. Mindemellett számos példa is bizonyítja, hogy a karantén mindennapjai a társulat művészházaspárjait arra sarkalják, hogy együtt alkossanak, dolgozzanak ki egy-egy izgalmas projektet. Berkes Kálmán és Ryoko korábban számos cd felvételt készítettek, most is terveznek közös játékot, a születésnapos művész egyre szigorúbban figyeli saját játékát. „ Ugyanis 68 évesen klarinéton játszani, annyit tesz, mint 98 évesen hegedülni. Bár szívesen foglalkozom Bartók Kontrasztok című művével, vagy Brahms, Mozart és Weber darabjaival, hogy mikor állok közönség elé, azt majd meglátjuk.”
 

Mint, ahogy azt Berkes Kálmán is kiemelte, figyelemreméltó a zenekar „karantén” aktivitása. A társulat összeszokott és mindig vidám Arrabona Rézfúvós Kvintettje után rövid idő alatt állt fel egy új formáció, mely nagy sikerrel mutatkozott be a #maradjotthon #azenehazhozmegy elnevezésű kampányban. A héten a rezesek és a vonósnégyes tagjai is (Bónitz Márton -  hegedű, Ráczné Nagy Andrea - hegedű, Szépszabó Marine - brácsa, Farkas Kálmán - cselló) megörvendeztették a  Gyárvárosban, Marcalvárosban, Adyvárosban és a belvárosban élőket. A formáció motorja Ráczné Nagy Andrea, akinek hívó szavára pillanatok alatt állt fel a gyakorlott művészekből álló csapat, a hegedűművész több mint tíz éve foglalkozik vonósnégyesek repertoárjának bővítésén. „A klasszikus zene mellett karantén műsorunkba népszerű film- tánc- és szalonzenékből is válogattam, sőt még rap is került bele”. A Győri Filharmonikus Zenekar vonósnégyese csak úgy, mint múlt héten, most is nagy sikert aratott. A mindennapokról szólva Andi elárulta, „mindig is egy pörgős család voltunk, és a járvány miatti fékezésnek, leállásnak itthon semmi nyomát nem tapasztalom, sőt!” Férjével, Rácz Istvánnal, a társulat brácsaművészével két gyermeket nevelnek, mint mondja, szoros a napirend, az otthoni hangszeres gyakorláson és a vonósnégyes szervezésén túl, eddig még nem sok idejük jutott az együtt zenélésre, de igyekeznek majd el erre is időt találni.

Vissza