Márciusi koncertajánló

2020. március 1., vasárnap, 10:31

Érkezik az Amadeus Live!

A Vienna című program a Richter és a soproni Liszt Ferenc bérletben hangzik fel március 5-én és 6-án. A hangversenyen elsőként a hegedűirodalom legfontosabb versenyműve, Ludwig van Beethoven 1806 karácsonyán bemutatott D-dúr hegedűversenye csendül fel. A mű szólistája a Menuhin-iskola neveltje, a 2017-es I. Bartók Világverseny és Fesztivál győztese, a 2018-as hannoveri Joachim-verseny harmadik díjasa, Cosima Soulez-Larivière francia-holland hegedűművésznő lesz. A bérletek programjaként hangzik fel Schubert VIII. „Nagy C-dúr” szimfóniája is, mely egyike a műfaj alapműveinek. A Győri Filharmonikus Zenekart Kollár Imre dirigálja a Richter Teremben és a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban.

A 17:18 hangversenybérlet következő koncertjének címe Egy amerikai Párizsban. A Győri Filharmonikus Zenekar előadásában a szimfonikus jazz irányzatát meghatározó mesterek művei csendülnek fel március 20-án. Először Párizsba látogatunk el Gershwin világsikerű darabjának köszönhetően. A zeneszerzőként, karmesterként, zongoristaként és a klasszikus zene felülmúlhatatlan hatású népszerűsítőjeként egyaránt világhírű Bernstein életművét, ezúttal az 1944-ben bemutatott nagysikerű musicalje, A városban három dinamikus táncepizódja képviseli. A koncert lezáró darabja Dohnányi Ernő egyik legtöbbet játszott alkotása, a magyar népdalokat feldolgozó Ruralia Hungarica című szerzemény lesz.  A Győri Filharmonikus Zenekart Berkes Kálmán művészeti vezető dirigálja, a hangverseny házigazdája dr. Szabó Balázs zenetörténész.

A folytatásban ez az izgalmas program kiegészül Bartók Béla A csodálatos mandarin szvitjével a Nikisch Artur, illetve a mosonmagyaróvári bérlet koncertjeként március 22-én. Egy különleges helyszínen, Pozsonyban a város régi vásárcsarnokában csendül fel a Ruralia Hungarica című program délután 4 órakor.

Ezt a nem mindennapi bemutatkozást követi az évad szuperprodukciója, mely több bérlet koncertkínálatába is bekerült. A Varga Tibor, a Sándor János, illetve a tatabányai bérletesek mellett, akik jegyet váltanak erre a kivételes filmzenei koncertre újranézhetik a 8 Oscar-díjas mesterművet. Miloš Forman Amadeus című alkotását eredeti nyelven, magyar felirattal, két részben vetítik az Egyetemi Csarnokban, a film zenéjét és kórus műveit élőben szólaltatja meg a Győri Filharmonikus Zenekar és a Győri Nemzeti Színház énekkara. A társulatokat Jessica Cottis dirigálja, aki számos filmzenei koncertet vezényelt már a világban, e kivételes zenei élmény március 26-án 18 órakor csendül fel.

A márciusi kínálatot a Flesch Károly hangversenybérlet Zongora-ütő- réz című programja zárja az Egyetemi Hangversenyteremben. A koncertet a 20. század zenéjének, egyben Bartók Béla életművének egyik legfontosabb darabja, a bázeli megrendelésre 1937-ben komponált, különleges hangszeres apparátusra szánt két zongora-ütős szonáta indítja. A Győri Filharmonikus Zenekar művészei egy színes csokorra valót nyújtanak át a 15–16. század finom, ugyanakkor energikus muzsikájából. A hangverseny záró száma az orosz romantika elsősorban fúvósötöseiről híres zeneszerzője, Viktor Ewald 1902-ben készült, egy évtizeddel később átdolgozott I. b-moll rézfúvósötöse lesz. A kamarazenei koncert  művészeti vezetője Berkes Kálmán.  

Vissza