Megtartva - A Győri Filharmonikus Zenekar 2021/2022-es évada

2021. augusztus 10., kedd, 14:57
Évadkezdés GYFZ 21/22

A pandémiában eltöltött közel másfél év nagyban átalakította az addig jól működő koncertszervezési mechanizmust, ennek következménye, hogy az eltérőtől később, augusztusban hirdet évadot a Győri Filharmonikus Zenekar. „Megtartva” – a társulat hitvallásában megerősödve viszi tovább reményteljes mottóját. Továbbra is küldetésének és feladatának tekinti, hogy megtartsa azt a rangot és szakmai színvonalat, melyet az elmúlt évek kitartó munkájával a közönséggel együtt értek el, erre a biztos alapra épül a folytatás, a közös munka. A társulat bízik a 2021/2022-es évad gördülékeny lebonyolításában, és a zenekar normál menetrendjének folytatásában. 

A Győri Filharmonikus Zenekar augusztus 10-én, kedden bemutatta új évadát a sajtó képviselőinek. Az eseményen részt vett dr. Pelgel Elza, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere, Sárai-Szabó Kelemen, a Szent Mór Bencés Perjelség elöljárója, Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója, Berkes Kálmán, az együttes művészeti vezetője, Rajna Martin, a társulat vezető karmestere és Balogh Máté, a Győri Filharmonikus Zenekar rezidens zeneszerzője. 
A 2021/2022-es évad kreatív koncepciója a 2020-ban újrafogalmazott vizuális arculat folytatása: „Megtartva” a szlogent, ugyanakkor továbbfejlesztve a képi megoldást új gondolat-dimenziók, elsősorban a gömb motívum beemelésének segítségével. A művészekre koncentráló fotóalap, a színvilág, a natúr képek fényelése és szaturációja a korábbi formanyelvet követi, azonban totálok helyett közelebb hozza az arcokat, a fókusz a gömbre vetül, illetve a gömbben lejátszódó történésekre helyeződik át. A kreatívokon a társulat tagjait látjuk, bensőséges kapcsolatuk azonban már nem csupán a hangszerükhöz fűződik, hanem a gömbhöz is, amelyben tükröződnek - önmagukat tárva elénk. Szinte tapintható az elhivatottság és vágy, hogy közvetíthessenek: „Megtartva” a művészetbe, az élő közösségi öröm-zenei élménybe vetett hitet és annak gyógyító erejével hatni.

Az idei évtől a Győri Filharmonikus Zenekar vezető karmestere Rajna Martin, aki az új évad tervezésében is tevékenyen részt vállalt. A művész nemcsak korosztályának, de az elmúlt évtizedek egyik legtehetségesebb és legtöbbre hivatott fiatal karmestere, akivel Győrött és a vidéki helyszíneken is találkozhat majd a nagyérdemű. A társulat kiemelten fontosnak tartja az ifjabb korosztályok integrálását az együttes mindennapjaiba, hiszen a generációk közti kiegyensúlyozott kapcsolat a szakmai kontinuitás alapfeltétele -, így nemcsak a zenekarban történik fiatalítás, de a menedzsmentben is. 
Újabb innováció, az együttes komoly hangsúlyt fektet a kortárs magyar zeneszerzők műveinek bemutatására, a következő évadtól a társulat rezidens zeneszerzője Balogh Máté, aki nagy- és kamarazenekari, valamint kamaraformációra írott darabokkal jelentkezik a következő évadban. A rezidens zeneszerző Raabertür című műve Győr királyi várossá válásának 750. évi jubileumára már el is készült, a Megtartva évad első koncertjén hangzik majd  fel Rajna Martin dirigálásával. Ez a Nikisch bérlet Kékszakállú című hangversenyének programja, mely jelzi, hogy a társulat visszatér a régi hagyományhoz, operák koncertszerű előadásaival jelentkezik. Bartók Béla műve adja meg az évad méltó felütését, a címszerepben a város szülöttével Bakonyi Marcellel, Juditot Szántó Andrea énekli majd a Richter Terem színpadán szeptemberben. Ezt követi majd a Zene Világnapi bemutatkozás Schubert, Mozart és Dvořak mesterműveivel Berkes Kálmán dirigálásával, Pilz János és Tuska Zoltán hegedűművészek közreműködésével. 
Világsztárok érkeznek Győrbe a zenekar meghívására, a Wiener Sängerknaben fiúkórussal az Istvánffy Benedek hangversenybérlet koncertjén találkozhat a közönség, a nemzetközi hírű rézfúvós kvintett, a Canadian Brass a Varga Tibor bérlet nyitókoncertjén kápráztatja el a győri, majd a veszprémi közönséget. A járvány felülírta a korábbiakat, remélhetőleg jövő márciusban a világhírű japán karmester, Otaka Tadaaki eleget tehet a zenekar felkérésének, és meg tudja tartani koncertjét a szólistával, Tanisawa Harukával, a társulat oboaművészével. 
Mint ismert a győri születésű Hontvári Gábor tavaly bejutott a Sir Georg Solti Nemzetközi Karmesterverseny döntőjébe, ahol második helyezést ért el. Nagy öröm az együttes számára, hogy a művész elfogadta a meghívást, vezényletével Sztravinszkij, Debussy, Ravel és Prokofjev művei csendülnek fel a Nikisch bérletben jövő áprilisban. 
Kuriózum, hogy a Győri Filharmonikus Zenekar műsorára tűzi Bruckner I. szimfóniáját, melynek gyakrabban játszott verzióját városunk büszkesége, Richter János dirigálta Bécsben. Az együttes szándékai szerint a zeneszerző évfordulóján 2024-ben kiadnak egy olyan lemezt, melyen Bruckner azon zeneművei szerepelnek,  melyeket Richter János mutatott be először a világon. 
A következő évadban az együttes a Richter Termen kívül fellép a pécsi Kodály Központban és a bécsi Musikvereinben a Csajkovszkij-verseny győztesével, Dmitry Masleev orosz zongoraművésszel. A társulat ismét meghívást kapott a Müpa Maratonra, Richard Strauss Don Quixote című művét adják elő a jeles eseményen a Művészetek Palotájában jövő januárban. 
Augusztus végén pótolják a várva várt Amadeus Live című előadásukat, és október 9-re hirdették meg a győri John Williams koncertjüket. „Nincs karácsony Kevin nélkül” - a Reszkessetek, betörők! című filmzenei estjüket Ernst van Tiel dirigálásával az év végén, a két ünnep közt tervezik bemutatni. 
A Győri Filharmonikus Zenekar Megtartva évadának egyedülálló ajánlatával élhetnek a vidéki bérlettulajdonosok is, ennek jegyében hirdette meg hangverseny sorozatait Mosonmagyaróváron, Sopronban, Tatabányán, valamint Veszprémben is, illetve a határon túlon, Dunaszerdahelyen is gazdag műsorkínálattal szolgálja továbbra is a nagyérdeműt. 
A következő évadra szóló bérletek megújítása augusztus 10-től augusztus 27-ig tart, ezt követően indul az új bérletek vásárlása, illetve szeptember 24-től a jegyértékesítés. 

Vissza