Meseopera a Vaskakasban

2022. szeptember 30., péntek, 10:08

A Vaskakas Bábszínház idei évadát egy ősbemutatóval, a Csipkerózsika című meseoperával indítja október 2-án. Hajós Zsuzsa írói leleményének köszönhetően a klasszikus mese egy merész ívet vesz Tárnoki Márk  rendezésében. Ugyanis Rózsa királykisasszony százéves álmát az opera műfajában álmodta meg Brandenburg Ádám zeneszerző élő zenei kísérettel megfűszerezve. A közreműködő trió két tagja, Csikár Enikő hegedű- és Farkas Kálmán csellóművész a Győri Filharmonikus Zenekarból érkeztek, Gosztola Tünde zongoraművész a Liszt Ferenc Zeneiskola tanára.

A meseopera műfaja nem ismeretlen a hazai színházba járó gyermek és felnőtt közönség előtt, köszönhetően Ránki György és Tallér Zsófia remekműveinek. Hogy hiánypótló mű lesz-e a győri ősbemutató az még a jövő zenéje, az viszont már vasárnap kiderül, hogy a történet címszereplője, Csipkerózsika száz évet álmodik végig, megküzd a sárkánnyal, társra talál, és nemcsak felnő, hanem küzdelmesen, mégis szeretetben éli végig álombéli életét. E száz év a színpadon az opera műfajában jelenik meg élő kamarazenekari kísérettel. „Fúziós zene született. A hagyományos megoldások mellett újításokat, hangszer effektusok is csempésztünk bele, amit nagyon szeretnek a gyerekek. A reakciójukból egyből kiderül majd, hogyan működik a kortárs zene a színpadon” – meséli az izgalmas szövetről Brandenburg Ádám.

Csikár Enikő, a Győri Filharmonikus Zenekar hegedűművésze izgalommal készül a vasárnapi bemutatóra, az új produkció teljesen kimozdítja a komfortzónájából. „Mai mű született, egy teljesen új anyagot fejthetünk meg, örülök, hogy ennek részesei lehetünk, végigkövethettem, hogyan születik meg egy tökéletes színpadi jelenet.”  Ehhez a gondolathoz csatlakozik muzsikus társa Farkas Kálmán, a csellóművész olyan kottából játszik, mely részletesen jegyzi a színészek szövegeit és színpadi mozgásokat is. „Ez egy élő, folyton változó előadás, ezt kell nekünk hihetetlen koncentrációval lekövetni, mindenképpen összetett a feladat.” Az álomszerű színpadi zene rengeteg meglepetést tartogat. „Van egy metronóm a fülemben a körülbelüli tempóknak, de ez változhat, hiszen lehet, hogy több idő kell egy-egy jelenetnek, amit le kell követnünk a zenében” – teszi hozzá Gosztola Tünde, a trió zongoraművésze, aki szerint az ősbemutató nemcsak, hogy nagyon meghökkentő lesz, de kifejezetten vicces is, a koncentrált munka mellett ők nagyon jól szórakoztak a próbák alatt.

Vissza