Napló 7.

2020. május 17., vasárnap, 20:55

Szépen lassan kezd beállni egy újabb menetrend a hétköznapokban, így a zenekar életében is. Hetente jelentkező írásunk címéből mostanra eltűnt a karantén szócska, marad a napló, hiszen a társulat tagjai munkájuk egy részét továbbra is otthon végzik, emellett, a járványügyi előírásoknak megfelelően, bejárnak a Richter Terembe próbálni. Kis létszámban dolgoznak együtt a szólamok és a társulat kamaraegyüttesei, készülnek az újabb és újabb izgalmas projektek. A héten már megnyitotta kapuit a jegypénztár is. A Győri Filharmonikus Zenekar “Megtartva” mottóval meghirdette új évadát, a jelenlegi bérletesek egy regisztrációt követően ingyen juthatnak hozzá a következő szezon hangversenybérleteihez. „A bejelentés óta a közönség részéről folyamatosan érkeznek a pozitív visszacsatolások személyesen, telefonon és e-mailben, hogy mennyire hálásak ezért a lehetőségért” – fogalmazott az ingyenes bérletekkel kapcsolatban Fűke Géza igazgató a zenekar online tv műsorában.  (videó) „Az országosan is egyedülálló kezdeményezésünk hátterében az áll, hogy gazdasági mozgásterünket újragondoltuk, átalakítottuk. Az azonban mindenki számára ismert, hogy egy kulturális intézmény és társulat fenntartása nagyon költséges, hálával tartozunk fenntartóink bőkezű támogatásáért, köszönet illeti Győr Megyei Jogú Várost, a Magyar Kormányt és főszponzorunkat, az Audi Hungária Zrt.-t. Emellett továbbra is számítunk közönségünk támogatására mind erkölcsi, mind anyagi értelemben, erre is lesz módjuk a következő évadban.” A zenekar online tv műsorában elhangzott, a félbemaradt Felfedezések évad több koncertjét sikerül pótolni, dirigálja majd a zenekart Tadaaki Otaka világhírű japán karmester, bemutatkozik Baross Ádám fiatal győri zongorista,  sikerült egy újabb időpontot egyeztetni a Bécsi Fiúkórussal is, és jövő márciusban megtartják az Amadeus Live című kivételes filmzenei koncertet, Ernst van Tiel dirigálásával.

 

Az elmúlt hetekben Dvořák, Schumann, Berlioz és Dohnányi Ernő, illetve Csajkovszij szimfóniáit tanulmányozta Nagy Zsuzsanna, a társulat koncertmestere, aki a napokban ünnepelte harmincéves jubileumát a győri együttesnél. A három koncertmester a hegedű szólamvezetőkkel felosztották a szólamot, így próbálnak hetente kétszer a Richter Teremben. „Mindenki szívesen jön a benti próbákra, látszik, hogy komolyan veszik az otthoni gyakorlást, nem hanyagolták el a hangszerüket” - meséli nagy örömmel Zsuzsa. Mint mondja, a napi otthoni teendői mellett most több ideje jut az alapozásra, technikai gyakorlásra. „Néha olyan érzés fog el, mintha újra egyetemista lennék, olyan kották kerülnek a kezembe, melyeket akkor játszottunk. Ezeket most felelevenítem, igazán szórakoztató ez az időutazás!”

 

A térzenei bemutatkozás a héten még a jó időben folytatódott, a Győri Filharmonikus Zenekar vonósnégyese a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház parkolójában játszott hétfőn. A fagyos szentek aztán már a társulat Arrabona Rézfúvós Kvintettjét is a négy fal közé szorították, ám nem könnyű rajtuk kifogni, továbbra is jókedvvel zenélnek. A formáció tagja, Hauszknecht Csaba tubaművész szerint az elmúlt hónapok kényszerű változásaira a zenekar kiválóan reagált, a #maradjotthon #azeneházhozmegy kampány célba ért. „Egy zenész élete folyamatosan a változásról és az alkalmazkodásról szól. Az Arrabona Rézfúvós Kvintett koncertjei örömet és az élőzene varázsát viszik hétről hétre a városrészekbe. Ezen bemutatkozások, köszönhetően a technikai stáb professzionális munkájának is, magasan túlmutatnak a szokásos térzenei koncerteken. A rézfúvós hangszerek sajátja, hogy a szabadban is kitűnően szólnak, gazdag repertoár áll rendelkezésünkre, szívesen dolgozunk fel filmzenéket és ragtime-okat is, ezen örökzöldek mosolyt csalnak az arcokra” – mondja boldogan az édesapa, aki büszkén emlegeti a családi örömzenélést is, mindhárom gyermeke ugyanis elkötelezettje a rézfúvós hangszereknek.

 

Koncertjük repertoárját tervezi már gőzerővel a társulat fúvósötöse (Nemes Réka - fuvola, Karvaly Szilárd - oboa, Anderkó Dániel - klarinét, Fejes Ágnes - fagott, Bolykó István – kürt). Heti kétszer találkoznak a Richter Teremben, hosszasan próbálnak, az eredményt pedig szívesen osztják meg a zenekar facebook oldalán. (videó) „Különleges formációnak számít mindenképpen ez a fúvósötös - összegez Nemes Réka, a társulat fuvolaművésze -, nincs könnyű dolgunk, hiszen kevés mű íródott rá. Fejes Áginak nagyon sokat köszönhetünk, aki rengeteg átiratot hoz a próbákra, ezekből válogatjuk ki a számunkra megfelelőt. Az a célunk, hogy térzenei bemutatkozásunkra egy gazdag és népszerű repertoárral örvendeztessük majd meg a közönséget.”

Vissza