Népek dalai

2022. május 20., péntek, 18:23

Izgalmas zenei utazásra, európai kalandozásra várja közönségét a Győri Filharmonikus Zenekar. A Flesch Károly Hangversenybérlet vasárnapi záró koncertjén a társulat rezidens zeneszerzője, az Erkel Ferenc-díjas Balogh Máté egy új kompozícióval jelentkezik az Egyetemi Hangversenyteremben.

A Népek dalai című program kiinduló darabja Luciano Berio Folk Songs című népdalsorozata volt. Az olasz zeneszerző 1964-ben komponált műve kamaraegyüttesre és szólóénekre készült, megszólaltatva benne az azeri, francia, szicíliai és örmény dallamokat. “Ennek mentén született meg a gondolat, készüljön el Berio Folk Songs című darabjának a kelet-közép európai népzenei hagyományokat feldolgozó párdarabja” – mondta el Rajna Martin, a társulat vezető karmestere. “Hihetetlen érzéki lett Balogh Máté darabja, mely szellemi értelemben is több dimenzióval bír.”

Balogh Máté Folk Songs 1913 című művében a három vokális tétel Harcsa Veronika közreműködésével szólal  meg, melyben északi szláv, osztrák, tiroli dallamokat és egy jiddis siratót is hallhatunk. A másik három átvezető tételben megismerhetjük a lengyel, délszláv táncokat és a magyar verbunkost.  “Az országot járom hetek óta, hogy mindent hangszert beszerezzek – mondta Balogh Máté zeneszerző a próba szünetében. – A tiroli részben a muzsikusok leteszik saját hangszerüket, és  több kis kézi harangot vesznek a kezükbe. A magyar indulóban az ütősök megszólaltatják a melodikát, azaz a fúvósharmonikát.”

A hangverseny vendégművésze a sokoldalú Harcsa Veronika, aki most dolgozik először a győri társulattal. Berio műve ismerős számára, énekelte már korábban. “A jazz világából érkezem, mindig nagyon izgalmas számomra, mikor klasszikus zenészekkel dolgozhatok együtt. Ezek a népdalok nagyon sokfélék, nem autentikusan éneklem, saját természetesen hangomon szólaltatom meg azokat.”

A folytatás is egy újabb Balogh-ősbemutatóval kecsegtet, I. szimfóniája Rajna Martin vezényletével csendül fel a Kamarazenekari Hangversenybérletben június 2-án.

Vissza