Novemberi koncertajánló

2019. október 29., kedd, 13:22

A Győri Filharmonikus Zenekar Liszt Ferenc bérletének második estjén vendégül látja a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekart. A november 6-ai műsorban felcsendül Kabalevszkij Komédiások című szellemes zenekari szvitje, Hummel Esz-dúr trombitaversenye, mely a hangszer repertoárjának egyik legfontosabb darabja. Az est szólistája Winkler Balázs trombitaművész lesz. A soproni bérletes program zárásaként Smetana Életemből című vonósnégyesének zenekari változata csendül fel Kóczán Péter vezényletével a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban.

Barokk mesterek címmel az olasz és német barokk muzsika nagymestereinek népszerű zenekari műveiből válogat a Győri Filharmonikus Zenekar Kamarazenekara következő, november 7-ei koncertjén. Vivaldi Négy évszak című hegedűverseny ciklusának szólóit Lukács Éva, Juhász-Molnár Boglárka, Vörösváry Márton és Zalai Antal adják elő. A trombitát állítja már szólószerepbe Albinoni műve és Telemann derűs szonátája, Vörös Ádám tolmácsolásában. A kamarazenekari programot a barokk zene két örökzöld slágere, Händel és Bach egy-egy örökszép áriája foglalja keretbe. Az Evangélikus Öregtemplomba meghirdetett koncert művészeti vezetője a kiváló hegedűművész, Zalai Antal lesz. 

A vakok és gyengénlátók megsegítésére idén is megrendezzük jótékonysági hangversenyünket. Hagyományosan a Fehérbot Nemzetközi Napja alkalmából a Győri Filharmonikus Zenekar és az Első Győri Lions Klub közösen szervezi az adománygyűjtő koncertet. A november 11-ei hangversenyre a győri születésű Polyák Lilla és Homonnay Zsolt, a Budapesti Operettszínház művészei fogadták el meghívásunkat. A Győri Filharmonikus Zenekar társulatát Silló István dirigálja majd, vezényletével és az énekesek előadásában világslágerek, népszerű operett és musical részletek csendülnek fel a Richter Teremben este hét órától.

Harmoniemusik címmel indul útjára az Flesch Károly hangversenybérlet idei évada. A 18. század érdekes zenetörténeti jelensége az úgynevezett Harmoniemusik, mely kis fúvósegyüttest és erre az apparátusra írott, általában szórakoztató jellegű zenét egyaránt jelentett. A november 17-ei koncerten Krommer Esz-dúr partitáját, Mozart c-moll szerenádját, majd Krommer F-dúr oktett-partitáját hallgathatja  meg a közönség délután 4 órától az Egyetemi Hangversenyteremben. A Győri Filharmonikus Zenekar művészeinek élén a fúvószene egyik legkiválóbb hazai szaktekintélye, Berkes Kálmán művészeti vezető áll.

A Linzer című programunk két helyen is felcsendül. Dobszay Péter vezényli társulatunkat november 18-án Veszprémben, majd másnap, november 19-én Győrött, ahol a Sándor János hangversenybérlet második koncertjén hangzik fel ez a zenei összeállítás: Haydn, Reinecke és Mozart műveivel. Az est közreműködője Henrik Wiese, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarának kitűnő szólófuvolistája lesz.

A Hattyúdal című programmal zárul a novemberi hónap kínálata a Richter Teremben. A Varga Tibor hangversenybérlet nyitókoncertjén felhangzik Wagner nyitánya, A bolygó hollandi című operájából, majd Richard Strauss felülmúlhatatlan szépségű Négy utolsó ének c. kompozícióját a zenekarral először fellépő nemzetközi hírű operaénekesnő, Boross Csilla szólaltatja meg. A műsort Mendelssohn-Bartholdy IV. (A-dúr) Olasz szimfóniája zárja, Berkes Kálmán művészeti vezető dirigálásában.

Vissza