Októberi koncert ajánló

2019. október 1., kedd, 17:54

Új Világ”, avagy a kultúrák találkozása – akár ezt a címet is kaphatta volna a Győri Filharmonikus Zenekar Richter János bérletének nyitóhangversenye október 4-én. A kivételes programban felcsendül a dél-koreai zeneszerző, Jeajoon Ryu nagyszabású, 2017-ben készült zongoraversenye Ilya Rashkovskiy előadásában. Majd Antonin Dvořák IX. „Az új világból” szimfóniája hangzik fel Berkes Kálmán művészeti vezetőnk vezényletével.

 

 

A program összeállítása nem véletlen, társulatunk azt követően három hetes turnén vesz részt Japánban, Dél-Koreában és Tajvanon, ahol többek között ezen műveket is bemutatjuk. A kelet-ázsiai koncertekre már hetek óta gőzerővel próbálunk, három fesztiválon játsszunk majd, széles repertoárunkban olyan kultikus, és egyben nehéz zenekari darabok is szerepelnek, mint Bartók Béla Concertója. Az októberi turnén társulatunkat Berkes Kálmán és Dobszay Péter vezényli majd.
Győri közönségünk természetesen nem marad zenei élmény nélkül. A Nikisch Artur bérletben október 19-én lép a Richter Terem színpadára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Hamar Zsolt zeneigazgató vezényletével. Műsorukban Maurice Ravel és Richard Strauss műveiből válogatnak. Az első félidőben felhangzó Max Bruch I. (g-moll) hegedűversenyének szólistája Szabadi Vilmos lesz.
Októberben indul útjára az Istvánffy Benedek hangversenybérletünk is. Elfogadta meghívásunkat a nagy múltú Budapesti Tomkins Énekegyüttes. A kamarakórus Dobra János művészeti vezető dirigálásában, az elmúlt évszázadok kóruszenéjéből, illetve magyar zeneszerzők műveiből ad színes válogatást, orgonán közreműködik Mészáros Zsolt Máté. A nyitóhangverseny néger spirituálék hangulatos feldolgozásával zárul az Evangélikus Öregtemplomban október 28-án.  

Vissza