Prima-díjjal tüntették ki Fűke Géza igazgatót 

2023. november 3., péntek, 23:48

Ünnepélyes keretek közt november 3-án átadták vármegyénk idei Prima-díjait. E kitüntető címet vehette át a Magyar Zeneművészet kategóriában Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója. 

A díjazott 2008 óta vezeti a kiváló társulatot, és szolgálja töretlenül a város kulturális életének fejlődését. 2013-ban Győr Művészetéért Díjjal tüntették ki, 2017-ben Pro Universitate Díjban részesült, 2021-ben pedig a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetését vehette át. Felfokozott, néha igencsak kaotikus világunkban e díjak és kitüntető címek mindig jó alkalmak a megállásra és összegzésre, visszaigazolást adnak, hogy jó és hiteles a bejárt út.

„Igazgatói megbízatásom első ciklusában a legfontosabb célt elértük, „visszaadtuk a zenekart Győrnek”, társadalmi beágyazottsága, a városon belüli ismertsége és elfogadottsága sokat nőtt. A sikert szakmailag is mérni lehetett, a koncertek nívója jelentősen emelkedett, a koncepcióváltásnak köszönhetően ugrásszerűen nőtt a bérleteseink és a jegyvásárlók száma” – összegez az igazgató.

A Prima-díjak adományozásával a vállalkozói szféra tiszteleg a kultúra, a tudomány, a köznevelés, a sport és a közösségi élet neves képviselői előtt. Sok éves hagyományt követve a győri zsinagógában, az Egyetemi Hangversenyteremben péntek este ismét fejet hajtottak a három kiválasztott előtt.

Fűke Géza irányítása alatt a Győri Filharmonikus Zenekar Magyarország top szimfonikus zenekarai közé került, három földrészen koncertezett, Európa és Ázsia legfontosabb hangversenytermeiben lépett fel. A térség meghatározó kulturális együtteseként Győrön kívül a régió öt városában indít hangversenybérletet évadról évadra. „Műfaji sokszínűség, a zene iránti elhivatottság, a hitelesség és az egymás iránti szeretet jellemzi a társulatot. Játszhatjuk mi Mozart Requiemjét, Mahler I. szimfóniáját, vagy koncertezhetünk a Kossuth-díjas Ákossal a Magyar Állami Operaházban, minket mindig a legmagasabb minőség motivál” – vallja büszkén a díjazott.

Túl az alkotói, szakmai munkám a társulat újraválasztott igazgatója az előtte álló időszak legfontosabb feladatának az állami, önkormányzati és a saját bevételek mellé a mecenatúra kiépítését célozta meg. Bőkezű lokálpatriótáknak köszönhetően létrejött a Pro Orchestra Alapítvány, melynek elsődleges feladata az együttes céljainak támogatása.

„Megerősödött Magyarországon az a középosztály, aki be tud szállni a kultúra finanszírozásába. Személyes tapasztalatom, hogy rengeteg nagyvonalú támogató működik a környezetünkben, csak meg kell őket találni, mi most ezen dolgozunk.”

A Prima Primissima díjat Demján Sándor alapította 2003-ban, hangsúlyozva a példaképállítás fontosságát. Később megszülettek a területi Prima-díjak, mára hazánk minden pontján önálló elismerésben részesülhetnek a vármegyék legjobbjai. Közéjük tartozni társadalmi elismertséget jelent, példájuk pedig motiváló erővel hat szűkebb és tágabb környezetükre egyaránt. A díj finanszírozását, az alapítóra háruló jogokat és lehetőségeket Csányi Sándor vállalta át 2013-tól.

Vissza