Richter János - könyvbemutatóval egybekötött sajtótájékoztató

2022. április 14., csütörtök, 16:21

A Győri Filharmonikus Zenekar bemutatja

Christopher Fifield: Richter János

A Győri Filharmonikus Zenekar gondozásában jelent meg magyar nyelven Christopher Fifield Richter János című könyve, mely hiánypótló olvasmány a világhírű karmester életéről. A zenetörténeti kiadvány egy olyan dirigens személyiségét, életét és munkásságát tárja fel, aki korának vezető zeneszerzőire, énekeseire és hangszereseire hatott és inspirálta. Richter János volt Richard Wagner “A Nibelung gyűrűje” bayreuthi ősbemutatójának legendás karmestere, továbbá Brahms, Elgar, Bruckner, Csajkovszkij, Stanford és Parry műveit adta elő, és segítette Dvořák, Sibelius, Bartók és Glazunov pályafutását. A terjedelmes kötet tartalmazza Vezénylési füzeteit is, melyek megörökítik karrierjének összes állomását. A kiadványt a felújított Magyar Állami Operaházban mutatták be csütörtökön, az esemény moderátora Bősze Ádám zenetörténész, a Bartók Rádió műsorvezetője volt.

A méltán világhírű karmester öröksége megkerülhetetlen a mai klasszikus zenei életben, nevét nemzetközileg számon tartják és tisztelik, kultusza a világban sokkal magasabban jegyzett, mint hazánkban. Ezért érezte kötelességének a Győri Filharmonikus Zenekar, hogy a 2016-ban megjelent kötetet magyar nyelven megjelentesse - hangsúlyozta a könyv országos bemutatóján a társulat igazgatója, Fűke Géza. Emellett terveik közt szerepel egy köztéri szoborállítás is Richter Jánosnak, valamint újabb írásos dokumentumok, Richter zeneszerző kortársaival folytatott levelezéseinek magyarra fordítása. A társulat a közelgő Bruckner-évforduló kapcsán tematikus lemezfelvételekkel kapcsolódik a karmester kivételes munkásságához.

A karmester édesapja, Richter Antal osztrák születésű híres zenész, győri egyházi karnagy és zeneszerző, az Esterházyak muzsikusa volt, aki megalapította a Győri Férfidalegyletet is, mely 1862-ben alakult át Győri Ének és Zeneegyletté, a Győri Filharmonikus Zenekar jogelődjévé. Városi zenekarrá 1894-ben vált, majd hosszú évek után 1968-ban alakult át az addig félhivatásos művészeti intézmény professzionális koncertzenekarrá. Richter Antal vezényletével hangzott el először Győrött Haydn Évszakok című oratóriuma és Mozart Così fan tutte című operája. A fiatal Richter János életének első nyilvános hangversenyét pedig szülővárosában vezényelte 1865. szeptember 19-én, melyre a győri Ének és Zeneegylet kérte fel. Látványos karrierje túlnyomórészt négy nagyobb 19. századi zenei centrum – Bécs, London, Bayreuth és Man­chester – köré összpontosult.

A tekintélyes kötet 5. fejezetében részletesen olvashatunk Richter János Budapesten töltött éveiről, ugyanis a Wagner és Liszt Ferenc bizalmát élvező művész 1872-75 között a pesti Nemzeti Színház és a Filharmóniai Társaság zenekarának vezető karnagya volt – emelte ki Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója. Működése alatt sok magyar, illetve külföldi szerző magyarul előadott operáját dirigálta, az ő nevéhez fűződik a Krisztus című oratórium 1873-as magyarországi bemutatója a Liszt-jubileum alkalmából.

Richter kultusza mélyen gyökerezik a városban - erről már dr. Pergel Elza alpolgármester beszélt. Győr belvárosában emléktábla jelöli szülőházát az Apáca utcában, az ő nevét viseli a zeneművészeti szakközépiskola és a város hangversenyterme, valamint Győr zeneéletének dokumentumait egybegyűjtő archívum is. A Győri Filharmonikusok is szeretettel ápolják a karmester emlékét, a koncertterem mellett egyik bérletsorozatukat is róla nevezték el.

Christopher Fifield 1993-ban megjelent monográfiájának új, bővített kiadása alapján készült magyar változat magában foglalja Richter vezénylési füzeteit is. Az eredeti formájában közölt, magyarázatokkal ellátott napló a karmester 4351 fellépésének mindegyikéről közöl részleteket, és megörökíti a 47 esztendeig tartó életpálya állomásait - fejtette ki végül a kötet fordítója, dr. Fejérvári Boldizsár.

A Christopher Fifield: Richter János című könyv megjelenését az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.
A Richter János című angol nyelvű könyv magyar nyelvű kiadása szakmai program megvalósítását 2020. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Vissza