Rómeó és Júlia az év első Zenélő Hétvégéjén

2023. február 6., hétfő, 11:22

Különleges téli, zenei kalandra hívta a Győri Filharmonikus Zenekar a város dallamkedvelő fiataljait. A „Zenélő hétvégék” egy olyan programsorozat, mely során egy adott témakörhöz kapcsolódva zenei élményekkel gazdagodhatnak a 9-13 éves gyerekek. 2023-ban elsőként Rómeó és Júlia kalandjaiba cseppenthetek bele az apróságok a Richter Teremben.

A szombaton és vasárnap tartó programokon a gyermekek megismerhették a tragikus sorsú szerelmesek történetét, két csoportra osztva a Capulet és a Montague családok színeiben versengtek egymással. Találkozhattak a Győri Filharmonikus Zenekar művészeivel, megismerhették a hangszereket, de táncoltak, mozogtak, színészkedtek és még “szájkaratéztak is.” A résztvevők megmutathatták zenei tudásukat is, továbbá sok hasznos és fontos tanáccsal látták el őket a művészek. 

„Minden gyermeket szeretettel vártunk, akár van zenei előképzettsége, akár nincs. Nagyon vegyes volt a társaság, ezen a komplex interaktív hétvégén, ahol kicsit közelebb szeretnénk hozni a klasszikus zenét, a filharmóniát, a zenekart a gyerekekhez, azt, hogy miként kezdődik el egy történet, milyen hangszerek vannak. Egy nagyon színes hétvégén vagyunk túl.” – számolt be a Győr+ Médiának Pál-Fejes Ágnes, a különleges zenei hétvége egyik koordinátora, aki fagotton játszik a zenekarban.

A kétnapos esemény egyik legkülönlegesebb része az volt, amikor a művészek meghallgatták a zenei előképzettséggel rendelkező gyerekek előadását, majd a zenészek saját maguk mutatták be hangszereiket. A kicsik “simogathattak” trombitát, oboát, fuvolát és számos ütőhangszert is. Bruno Cascone zenekari művész megmutatta hogy szólnak a kisdob és a harangjáték:

Végül pedig Berkes Kálmántól, a zenekar művészeti vezetőjétől, karmesterétől is kérdezhettek. 

„Imádom a gyerekeket! Örömöt okoz, hogy közöttük lehetek és ha kérdezősködnek arra válaszolhatok a legjobb tudásom szerint.” – mesélte a művész, aki arról is beszélt, hogy igazán eseménydús napokon van túl a Filharmonikus Zenekar. 

„A hét közepétől már négy koncertünk volt, nekünk mindig megtiszteltetés és öröm a Fesztiválzenekar és MÜPA közös szervezésű úgynevezett „Maratonján” fellépni. Ilyenkor egy szerző van a középpontban, akinek egész nap mennek a művei, most mi játszhattuk a Rómeó és Júliát, ami Prokofjev legjobb és legnépszerűbb darabja, így elég mozgalmas volt a hét. Ráadásul zárásként most itt adjuk elő Győrben, a Richter Teremben.” – emelte ki Berkes Kálmán.

A cikk forrása: https://www.gyorplusz.hu/gyor/romeo-es-julia-az-ev-elso-zenelo-hetvegejen/

 

Köszönjük a szervezést és a lebonyolítást zenekarunk művészeinek, a program koordinátorainak: Pál-Fejes Ágnesnek, Molnár Johannának, Csikár Enikőnek és Parlag Tímeának.

Fotó: Győr+ Média/Ács Tamás

 

Vissza