Sikeres bemutatkozás Fukuyamán

2019. október 16., szerda, 16:52

A Győri Filharmonikus Zenekar kelet-ázsiai turnéjának eddigi két legnehezebb napján van már túl, és hál’istennek a rettegett hagibis tájfun is elkerülte első állomásukat, Fukuyama városát. Maradandó élményekkel repültek tovább a következő szigetre, Tajvanra.  

A győri társulat 2016-ban járt utoljára Japánban, akkor Tokióban és Niigatában muzsikáltak nagy sikerrel. Turnéjuk első helyszíne Fukuyama volt, ahol ifjúsági koncertekkel kezdték bemutatkozásukat.

A szolidabb léptékű, mindössze fél millió lakosú, nyugodt város is kitűnő akusztikájú, közel kétezer fő befogadására alkalmas hangversenytermekkel büszkélkedhet. Délelőtti koncertjeiken külföldi zeneszerzők népszerű művei mellett felcsendült Bartók Béla Concertójának 5. tétele is, Dobszay Péter vezényletével. A japán fiatalok fegyelmezetten és érdeklődve fogadták a közel egy órás programokat. Mint ismert a szigetországban világszínvonalú a komolyzenei oktatás, és sokat tesznek a közönség utánpótlásáért is.

A fukuyamai bemutatkozás utolsó napján a társulat két nehéz műsort is adott, ez komoly munkát és koncentrációt követelt meg a zenészektől. A fesztivál szervezőjének kérésére került az október 13-ai záróprogramba Brahms egyik szimfóniája is. A német zeneszerző műveit tartalmazó gyűjteményes albumuk, amit tavaly jelentettek meg, olyannyira elnyerte tetszését, hogy Berkes Kálmán művészeti vezető, az est karmestere boldogan válogatta be Brahms I. szimfóniáját is. Az i-re a pontot Csajkovszkij D-dúr hegedűversenye tette fel. A zenekar nagy örömmel muzsikált együtt a 2019-es Nemzetközi Csajkovszkij Verseny győztesével, az orosz Sergey Dogadin hegedűművésszel, remélhetőleg a győri közönség is hamarosan találkozhat vele a Richter Teremben. Bemutatkozásukat óriási siker követte, utána meghívást kaptak a polgármesteri fogadásra, ahol sorra érkeztek a gratulációk, és legnagyobb meglepetésükre találkozhattak a világ leghíresebb akusztikai tervezőjével is. „Yasuhisa Toyotaval lehetetlen összehozni egy személyes találkozót” meséli Ősz Gábor, igazgatóhelyettes. „Megközelíthetetlen, hozzáférhetetlen szaktekintély. A sztárépítész, olyan nagy projektekben vett már részt, mint a sanghaji Symphony Hall, vagy a hamburgi Elbphilharmonie akusztikájának megtervezése. Óriási megtiszteltetés, hogy mi mindkettőben játszhattunk már. Ha valaki most építtet egy modern, első osztályú hangversenytermet, nem lehet más az akusztikusa, mint Toyota úr.” Az állófogadáson a zenekar menedzsmentje természetesen felvázolta a világhírű szaktekintélynek az új győri hangversenyteremmel kapcsolatos elképzeléseit is.   

A zenekar fukuyamai bemutatkozása csodás élményekkel zárult, ezt követte egy hosszú, majd 12 órás utazás a következő szigetre, Tajvanra. A társulat tagjai közül többen visszatértek ide, hiszen tíz évvel ezelőtt muzsikálhattak itt Ennio Morricone vezényletével. Tajnan azonban még ismeretlen számukra. A nyári melegben felfedezték a várost, a vállalkozó kedvűek pedig  sorra kóstolták a helyi specialitásokat. A pihenést próba követte, majd csütörtökön egy újabb fesztiválon teszi le névjegyét a Győri Filharmonikus Zenekar. A programban Kodály Zoltán és Bartók Béla művei mellett felcsendülnek Rahmanyinov és Lutosławski darabjai is, az együttes szólistája Eva Yulin Shen zongoraművésznő, a tajvani fesztivál művészeti vezetője lesz.

A kelet-ázsiai turnéról szóló beszámolónkat hamarosan folytatjuk.

Vissza