Tokióban zárul a Győri Filharmonikus Zenekar turnéja

2019. október 23., szerda, 13:27

A keddi, szöuli koncert után a társulat sikeresen megérkezett háromhetes turnéjának utolsó állomására, Tokióba. Mostani bemutatkozása kiemelt fontosságú, hiszen Magyarország és Japán 150 éve tartja fent virágzó kulturális, gazdasági és diplomáciai kapcsolatát. Az, hogy ez egy élő, lüktető kötelék, mi sem bizonyítja jobban, minthogy Berkes Kálmán, a győri együttes művészeti vezetője és a turné karmestere 25 évig volt a tokiói Musashino Zeneakadémia vendégprofesszora.

Az együttműködésnek köszönhetően a győri zenekarba is évadról évadra érkeznek japán művészek. A csütörtöki, ünnepi záróhangversenyt is a neves intézményben tartják, előtte leleplezik a Győri Filharmonikus Zenekar ajándékát, Lebó Ferenc szobrászművész Liszt Ferencről készített alkotását.

A győri társulat kelet-ázsiai fellépésének eddigi csúcspontja, a szöuli Lotte Hallba meghirdetett keddi koncert volt. Hazánk a győri társulat bemutatkozásával ünnepelte a Dél-Koreával fennálló 30 éves diplomáciai kapcsolatát, és egyben tisztelgett az 1956-os forradalom és szabadságharc emléke előtt. A kiemelt eseményen a magyar állam részéről Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke is képviseltette magát. A győri együttes bemutatkozása egyben nyitókoncertje volt a XI. Szöuli Nemzetközi Zenei Fesztiválnak. Berkes Kálmán dirigálásában többek között felcsendült Liszt Ferenc Les Préludes című műve és Bartók Béla Concertója. A szöuli koncertet a legnagyobb koreai tévétársaság, a KBS is rögzítette, a koncertfilmet a jövő hónapban tűzi műsorára.

Óriási megtiszteltetés itt fellépni, hiszen a szöuli Lotte Hallt a világ leghíresebb hangversenytermei közt tartják számon” – mesélte Ősz Gábor igazgatóhelyettes, akit még a koncert előtt sikerült telefonon utol érnünk. „A világ vezető szólistái, művészeti együttesei járnak ide rendszeresen koncertezni, a hangversenyterem akusztikai tervezője Yasuhisa Toyota, akivel turnénk első állomásán, Fukuyamán találkoztunk.

A keddi, dél-koreai bemutatkozást szerdán a turné utolsó repülőútja követi Japánba. “Egy ilyen megfeszített tempójú turné csak akkor lehet sikeres, ha  mindenki fegyelmezett, és alkalmazkodik a nehezítő körülményekhez. Büszkén mondhatom, hogy maximálisan helyt állunk. Ami nagyon nehéz, hogy hiányoznak az otthoniak, hiszen egy háromhetes turné komoly fizikai, lelki és mentális nehézséget ró a tagokra, de megbirkózunk ezen kihívásokkal is” – vallotta Ősz Gábor.

A koncertek, no és a fárasztó repülőutak mellett a tagoknak természetesen volt lehetőségük pihenni is. Múlt hétvégén Japán legdélebbi szigetén, Okinaván jártak és muzsikáltak. Sokat cikkeznek arról, hogy háromszor annyi ott a 100 éves ember, mint bárhol másutt a világon. Amikor az okinavaiakat kérdezik a hosszú élet titkáról, akkor első helyen említik az ételeiket és rendkívüli, nyugodt életüket. “Okinaván egy érdekes világ tárult elénk, mások ott az emberek, mások az ételeik, például van saját sörük”– mondta nevetve Ősz Gábor. „Jót pihentünk ott, volt egy teljes napunk Okinaván, ahol többen szerveztek maguknak kirándulásokat, voltak, akik búvárkodtak is.” 

Rengeteg új élménnyel érkeztek meg a tagok a felkelő nap országába, ahol legutóbb 2016-ban járt a győri társulat. A szöuli és a csütörtöki, tokiói zárókoncertet a Külgazdasági és Külügyminisztérium is támogatja.

Vissza