Richter AntalA klasszikus zenében jártas szakemberek előtt jól ismert Nikisch Artur, világhírű karmester és számos nagynevű európai és amerikai zenekar alapítója, és Richter János szintén világhírű karmester neve, de kevesen tudják, hogy mind a ketten ezer szállal kötődnek a Győri Filharmonikus Zenekarnak otthont adó Győr városához.

Nikisch Artur pályafutása innen indult és lett az akkori kor zenei életének egyik legmeghatározóbb alakja, míg Richter János édesapja, Richter Antal 1846-ban alapította meg a Győri Férfidalegyletet, amely 1862-ben alakult át Győri Ének és Zeneegyletté, a Győri Filharmonikus Zenekar jogelődjévé. Városi zenekarrá 1894-ben vált, majd hosszú évek után 1968-ban alakult át az addig félhivatásos művészeti intézmény professzionális koncertzenekarrá. A 2008-ban történt vezető és koncepcióváltás után megújult a Győri Filharmonikus Zenekar, és ettől az évtől kezdve számíthatjuk a zenekar legújabb kori sikertörténetét is.

Mára már a professzionalizmus, az innovatív megoldások és a nemzetközi színvonal jellemzi a zenekar munkáját, amely világszínvonalú szakmai kvalitást nyújt partnereinek, közönségének, a vele dolgozó szólistáknak és vendég karmestereknek megfelelve a zenekar alapítóinak célkitűzéseinek a mai kor szellemében.

Európa szinte valamennyi országában hangos sikerek jellemezték fellépéseit, de Ázsia legfontosabb zenei színpadjain, Kínában, Dél-Koreában, Tajvanon is sikerült kivívnia mind a szakma, mind a közönség elismerését. A zenekar 2009 tavaszán a legendás olasz filmzeneszerző-karmesterrel, az Oscar-díjas Ennio Morricone-val nagysikerű távol-keleti és európai turnén vett részt.

Az elmúlt évtizedek során híres magyar és külföldi dirigensek álltak a zenekar élén, így például, Sándor János, Medveczky Ádám, Lamberto Gardelli, Arvid Jansons, Mariss Jansons, Kertész István, Kobayashi Ken-Ichiro, Kocsis Zoltán, Kovács János, Ludovit Rajter, Yuri Simonov, Gilbert Varga, Carlo Zecchi, Alastair Willis, Keller András, Gérald Korsten, Erwin Ortner...

De együtt örvendeztethettük meg közönségünket olyan világhírű szólistákkal is, mint például Plácido Domingo, Alexandru Agache, Baráti Kristóf, Boldoczki Gábor, Csáki András, Jörg Demus, Fischer Annie, Walter Fraccaro, Gertler Endre, Ida Haendel, Jandó Jenő, Cyprien Katsaris, Kocsis Zoltán, Michael-Martin Kofler, Komlósi Ildikó, Lendvay József, Lukács Gyöngyi, Bobby McFerrin, Miklósa Erika, Jevgenyij Nyesztyerenko, Pauk György, Perényi Miklós, Ránki Dezső, Rost Andrea, Szokolay Balázs, The King’s Singers, Várdai István, Sarah Chang, Sergei Nakariakov, Dmitry Masleev, Sergei Dogadin, Wiener Sängerknaben, Canadian Brass, Sabine Meyer, Bruce Dickinson, Sharon Kam, Angel Blue, Stefan Pop, Ramón Vargas, José Cura...

A Győri Filharmonikus Zenekar gazdag repertoárja nemcsak a klasszikus-tradicionális művekre terjed ki, de a könnyedebb műfajt is megfelelő módon tudja ötvözni szakmai képességeivel.
Regionális, kulturális együttes, a térség csúcsintézménye, a vele szemben támasztott szakmai elvárásoknak megfelelően egyszerre tölti be a klasszikus-tradícionális nagyzenekar, a crossover filmzenekar, szabadtéri- vagy gálazenekar, a kisebb vagy nagyobb kamarazenekar és esetleg a koncert-fúvószenekar szerepét is. A zenekar a győri előadásain kívül évente megújuló fantasztikus bérletsorozatokkal várja tisztelt közönségét a veszprémi Hangvilla, a tatabányai A Vértes Agorája, a soproni ProKultura, a mosonmagyaróvári Flesch Központ, valamint a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ színpadán.

A Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója 2008 júliusa óta Fűke Géza, művészeti vezetője pedig Berkes Kálmán Magyarország Érdemes Művésze díjjal kitüntetett Liszt-díjas, Grammy Aranyérmes klarinétművész, karmester, aki 1992-2017-ig a tokiói Musashino Zeneakadémia professzora, karmestere volt.

2015-től a Győri Filharmonikus Zenekar kiemelt partnere, 2016-tól főszponzora az Audi Hungaria.

2018-ban ünnepelte a hivatásos zenekarrá válásának 50. évfordulóját.

2021 januárjától vezető karmestere Rajna Martin.