Haydn és a csembaló

Különlegesnek ígérkezik és legekben sem szűkölködik a Richter János hangversenybérlet soron következő bemutatkozása november 30-án. A Haydn és a Csembaló című koncerten a magyar régizene-játék korszakos egyénisége, Spányi Miklós játékával avatja fel a Győri Filharmonikus Zenekar új csembalóját. gyfz231130_HAYDNCSEMBALO_gyor.jpg

A közös történet és a gyümölcsöző angol-magyar kapcsolat pár évvel korábbról indult. A koncerteken is jól hallható, a Győri Filharmonikus Zenekar folyamatosan bővíti hangszerparkját. Az együttes menedzsmentje Spányi Miklós zenetudóson keresztül jutott el a világhírű hangszerkészítőhöz, Huw Saundershez. A két szakember jól ismeri egymást, a magyar származású csembaló- és orgonaművész többször játszott a Huw Saunders által készített csodahangszereken Londonban. “Egy olyan típust akartunk rendelni Győrnek, ami az 1770-es évek második felének londoni csembalóit reprezentálja. Ilyet ma már nagyon kevesen építenek a világban” – magyarázza Spányi Miklós.

A szakértői tanácsot megfogadva, a Győri Filharmonikus Zenekar azzal bízta meg az angol mestert, hogy az 1995-ben készített csembalóját, korai munkáinak egyikét építse újra londoni műhelyében. A csodás hangszer az ígéret szerint tavaszra elkészült, gondos hazaszállítás után elfoglalta méltó helyét a Richter Teremben.

A novemberi avatókoncert első félidejében ízelítőt kaphatunk Joseph Haydn csembalóra írt  műveiből, Spányi Miklós és a “mi szólistáink”, azaz Juhász-Molnár Boglárka hegedű- és Juhász Viktor csellóművészünk közreműködésével. Az osztrák zeneszerző gazdag életművében kitüntetett szerep jutott a billentyűs szonáta és a billentyűs trió műfajainak.

A korhű játék a második félidőben is hallható lesz, köszönhetően a barokk trombitának és timpaninak.  Stílszerűen felhangzik a kései londoni szimfóniák sorozatába illeszkedő mestermű, a 103. „Üstdobpergés” szimfónia. Az est karmestere Baross Ádám, aki eddig zongorajátékával kápráztatta el a nagyérdeműt. Berkes Kálmán művészeti vezető és karmester tanácsát megfogadva gyerekkori álma vált valóra azzal, hogy a sikeres zongoraművészi tanulmányai után, ősztől már karmester-tanítványként koptatja a patinás weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola padjait. “Óriási bizalom a társulat részéről, és nagy köszönet Rajna Martin vezető karmesternek, hogy ezzel a lehetőséggel megkínáltak. Ez lesz az első alkalom, hogy egy profi zenekart dirigálhatok, óriási megtiszteltetés, ugyanakkor nagy-nagy felelősség is” - vallja a győri művész, aki ígérete szerint a legnagyobb felkészültséggel és alázattal ragadja magához a pálcát november 30-án.

Online jegyvásárlás:

https://www.jegy.hu/program/haydn-es-a-csembalo-151051/1026033 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Olvass friss információkat, értesülj aktualitásokról, rendezvényekről!

Az Adatvédelmi szabályzatot megértettem és elfogadom. Feliratkozom a Győri Filharmonikus Zenekar hírlevelére.