A magyar kultúra napján díjazták Karvaly Szilárd oboaművészt

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint, Kölcsey Ferenc 1823-ban ekkor fejezte be a Himnuszt. A győri önkormányzat hagyományosan minden évben ezen a napon elismerésben részesíti a város kulturális intézményeiben kiemelkedő színvonalon teljesítő munkatársakat.Karvaly_Szilárd

A Városháza Dísztermében megtartott hétfői ünnepség résztvevőit dr. Dézsi Csaba András polgármester köszöntötte, majd átadta a város kitüntető okleveleit. A magyar kultúra napján díjazták Karvaly Szilárdot, a Győri Filharmonikus Zenekar oboa szólamvezetőjét, Győr város életében végzett kimagaslóan eredményes kulturális tevékenységéért.

„Karvaly Szilárd a Győri Filharmonikus Zenekar társulatának szóló oboistája, aki három évtizedes kiemelkedő művészetével a társulat egyik legstabilabb, legodaadóbb és leglojálisabb tagja. Az általa képviselt magas minőségű szakmaiság a száz százalékos profizmusra, felkészültségre, a magával szemben támasztott szigorra és következetességre épül, ugyanakkor arra a szeretetre, amivel viseltetik választott hivatása és a társulat tagjai iránt. A díjazott Magyarország egyik vezető szimfonikus zenekarának megbecsült művésze, követendő példaként áll a fiatal muzsikusok előtt, akitől mind szakmailag, mind emberileg érdemes tanulni. Igazi csapatjátékosról beszélhetünk, akinek óriási szíve van, rá minden körülmények közt lehet számítani” – hangzott el Fűke Géza igazgató méltatása.

A díjazott Veszprémben született, a népes Karvaly család zenei irányultságát a kórustag édesanya és nagyapa jelölték ki. Ennek mentén a négy fiútestvér a városi zeneiskolában kezdte, tehetsége okán a nagyobbiknál, Szilárdnál érett be a gyakorlás gyümölcse. Köszönhetően az országos versenyek sikereinek és az édesanya bölcs útmutatásának, középiskolai tanulmányait 1986-ban már a Győri Konziban kezdte meg. Gyakorlatilag elkötelezte magát a várossal, a lokálpatrióta művész azóta is hűségesen szolgálja Győr kulturális életét. Zeneakadémiás évei alatt érkezett Medveczky Ádám, a társulat akkori első karmesterének megtisztelő hívása, ösztöndíjasként érkezett a zenekarba. A kalandvágy és az elvándorlás sohasem érdekelte. „Fiatalon persze mindenki nyughatatlan, sokfelé menne, sokak álma volt például Budapesten maradni. Amikor megérkeztem ide, tudtam, hogy jó helyen leszek. Első oboistaként boldog vagyok itt, és jól érzem magam a társulatban” – fogalmaz a díjazott.

Karvaly Szilárd a Győri Filharmonikus Zenekarban töltött közel harminc év összegzését három szóval jellemzi: maximális tudás és felkészültség, illetve odafigyelés, nemcsak a saját és szólamának, de a másik játékára is. Mondhatnánk azt is, hogy az „évek meg a rutin” őt igazolják, minthogy az évad legtöbb koncertjén muzsikál, vallja, egy-egy kiemelt szólisztikus bemutatkozás előtt nincs benne drukk, inkább egyfajta izgalom és elvárás, hogy a maximumot tudja kihozni magából. Csapata stabil és megbízható, egyetlen férfiként még mindig ér a szava, a Richter Terem színpadának központjában a fúvós szólamok tagjaival nemcsak szakmailag, de emberileg is közel állnak egymáshoz. Erről épp múlt vasárnap győződhettünk meg a Flesch-kamarabérlet Gran Partita című csodálatos koncertjén.  

Mindig törekszik a jó hangulat megteremtésére, és mielőtt azt hinnénk, hogy Szilu az unalmas hónap dolgozója címet is begyűjthetné, hát nem…A kitűnően muzsikáló szólamvezető mindig benne vagy egy jó poénban, és mindent megtesz azért, hogy mosolyt csaljon kollégái arcára. Miért is ne, hiszen a jó zene boldoggá tesz! Hangsúlyozza, fontos számára a fizikális és mentális jóllét, és bár szakmai életét nem, magánéletét sokkal inkább jellemzi a nyughatatlanság. Lételeme a közösségszervezés, grillezés, bográcsozás elképzelhetetlen nélküle. Ha pedig éppen csendre és a természetre vágyna, autóba ül, és ezt a Győrtől huszonöt kilométernyire fekvő borvidéken meg is találja, lelkiismeretes munkáját és gondoskodását telkének szőlőtőkéi és gazdagon termő gyümölcsfái nem győzik meghálálni.

A díjazottnak szívből gratulál a Győri Filharmonikus Zenekar társulata!  

 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Olvass friss információkat, értesülj aktualitásokról, rendezvényekről!

Az Adatvédelmi szabályzatot megértettem és elfogadom. Feliratkozom a Győri Filharmonikus Zenekar hírlevelére.